Älä piiskaa itseäsi maratonille – saat samat terveyshyödyt myös lyhyillä lenkeillä

16.01.2015 11:00 - Reetta Haverinen

Treenatessa määrä ei aina korvaa laatua. Lyhyet ja tehokkaat lenkit ovat terveyden kannalta vähintään yhtä hyödyllisiä kuin maratonmittaiset reippailutkin.

Varsin moni suomalainen vannoi uutena vuotena juoksevansa seuraavana vuonna maratonin. Jos harjoittelu ei kuitenkaan tunnu aidosti innostavan, on itsensä pakottaminen 42 kilometrin taipaleelle turhaa.

Lyhyillä ja intensiivisillä juoksulenkeillä on mahdollista saavuttaa vähintään samat terveyshyödyt kuin maratonharjoittelullakin. Jopa 5-10 minuutin päivittäiset intervallitreenit parantavat terveyttä siinä, missä pitkät juoksulenkitkin.

Pitkänmatkanjuoksu saattaa tehdä terveydellesi jopa hallaa. Maratonia edeltävät intensiiviset ja rankat treeniviikot voivat tuoda mukanaan monia epämiellyttäviä sivuoireita: vastustuskyvyn heikkenemistä, ruoan sulatushäiriöitä, lihaskramppeja... Sen sijaan, lyhyet ja tehokkaat treenit parantavat vastustuskykyä entisestään.

Olisiko sittenkin parempi harrastaa lyhyitä ja tehokkaita treenejä tasaisesti pitkin vuotta, kuin harjoitella verenmaku suussa maratonia varten? Suositpa sitten kumpia hyvänsä, pyri nauttimaan siitä, mitä teet!

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat