Älä viivyttele - Neljän askeleen ohjelma tehtävän suorittamiseksi

31.07.2015 11:10 - Emma Ylistalo

Oletko viivytellyt johonkin tehtävään tarttumista? Näiden ohjeiden avulla tartut toimeen helposti.

Jokainen meistä tietää varmasti sen tunteen, kun haluaisi lykätä jonkin asian tekemistä. Oli se sitten lenkille lähteminen tai jonkin työprojektin viimeistely, tuntuu toimeen tarttuminen välillä erityisen hankalalta.

Tällä neljän askeleen ohjelmalla tehtävän suorittaminen sujuu tavallista helpommin.

1. askel: Muotoile uudestaan ajatukset itsestäsi

Kun päättää lykätä jonkin asian tekemistä, sitä ajattelee itseään helposti viivyttelijänä. Tämän tyyppinen ajattelu tekee kuitenkin asioiden tekemisestä entistä hankalampaa. Siirrä ajatuksesi näistä negatiivisista mielikuvista vaikka ihmiseen, joka saa paljon aikaiseksi.

Toimi näin: Ajattele hetkeä, kun viimeksi tartuit toimeen ja muistele, kuinka hyvältä tuntui olla tuottelias ja saada asiat tehtyä ilman suurempaa ahdistusta. Ajattele "Olen ihminen, joka saa asiat tehtyä. Aloitan askareet, enkä vain odottele niiden tapahtuvan". Jos se auttaa, sano nämä asiat myös ääneen.

2. askel: Huijaa iseäsi tekemällä tehtävistä pieniä

Onko sinulla iso urakka edessäsi? Ajattele ensin sitä, mutta siirrä sen jälkeen ajatuksesi siihen, että sinun ei tarvitse tarttua isoon tehtävään, vaan voit tehdä siitä pieniä osia. Tee pienistä osista jopa niin pieniä, että ne alkavat tuntua naurettavilta. Voit esimerkiksi sanoa itsellesi "En oikeastaan mene salille, laitan vain urheiluvaatteet päälle". Kun puet urheiluvaatteet päälle, huijaat itseäsi pienillä teoilla kohti suurempaa maalia.

Toimi näin: Kirjoita ylös isoja tehtäviä, joita et aio hoitaa nyt. Tämän jälkeen kirjoita pieni askel, jonka aiot tehdä heti auttaaksesi itseäsi aloittamaan. Esimerkiksi "En aio nyt koostaa tätä kustannusraporttia, mutta aion käyttää kaksi minuuttia nyt heti siihen, että mietin valmiiksi suurimmat kuluerät." Anna itsellesi lupa tehdä loput tehtävästä myöhemmin. Ainoa asia, joka sinun täytyy suorittaa nyt heti, on vain tämä pieni osa.

3. askel: Aseta itsellesi palkinto

On tärkeä huomioida ne tunteet, jotka ehkä estävät sinua aloittamasta tehtävää. Tarvitset kenties aikaa rentoutua tai käyttää hetken tärkeiden ihmissuhteiden hoivaamiseen. Huomioi nämä tarpeet ja mieti, miten voit täyttää ne. Voit käyttää niitä esimerkiksi palkintoina hankalien tehtävien suorittamisesta.

Toimi näin: Luo pieni palkinto itsellesi ja sido se esimerkiksi siihen asiaan, jota mieluummin tekisit. "Jos saan tänään projektin valmiiksi, menen huomenna ulos kavereideni kanssa". Näin luultavasti haluat saada sen tehtyä, sillä muuten se on seuraavan illan projekti, jonka voisit viettää ystäviesi saurassa.

4. askel: Kerro muillekin tehtävästäsi

Yksi tapa helpottaa tehtävään tarttumista, on sitoutua sen hoitamiseen yleisesti. Halusi pitää muille tekemäsi lupaus saa sinut todennäköisemmin hoitamaan sen. Tutkimukset osoittavat, että kun teemme julkisen sitoutumisen tehtävään, me myös todennäköisemmin kunnioitamme sitä.

Toimi näin: Sitoudu tehtävään julkisesti, niin saat sen aloitettua. Kirjoita kumppanillesi tai ystävällesi viesti, jossa kerrot mitä olet tekemässä. Voit myös pyytää heitä välillä varmistamaan, että pysyt aikataulussa. Voit myös kertoa tavoitteesi Facebookissa, jolloin se on useamman ihmisen nähtävillä. Sitten ei olekaan muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä tuumasta toimeen!

 

Lähde: Greatist

 

Kilpailut

Uusimmat