Haluatko parempaa aamukahvia? 4 parasta vinkkiä suoraan baristojen suusta

28.08.2014 11:29 - Anna Hopi

Kahvi on monen ihmisen aamun piriste nro 1. On siis hyvä panostaa laadukkaaseen kahvielämykseen. Baristat kertoivat parhaat neuvonsa Kahvista ja sen uuttamisesta -vihkosessa.

Tuntuuko välillä siltä, että aamukahvissa on parantamisen varaa? Ehkä mittaat liian ison annoksen puruja suodattimeen tai keittimessä on vanhojen keitettyjen kahvien aromi. Joskus kahvi saa seistä keittimessä pitkään, jolloin siihen tulee jämähtänyt ja kitkerä jälkimaku. Muutamalla ohjeella saat jo aikaan aamukahvia, jolla päivä lähtee käyntiin paremmin.

1. Panosta laadukkaisiin kahvipapuihin ja säilytä pavut omassa pakkauksessaan. Purkissa ne saattavat eltaantua. Kahvin neljä vihollista ovat valo, lämpö, kosteus ja happi. Jos omistat kahvimyllyn, jauha kahvi vasta aamulla ja laita se tuoreeltaan keittimeen.

2. Mittaa kahvisi tarkasti, jotta vältät kitkeryyden. Kahvipurujen määrä ja vesi kannattaa miettiä tarkkaan. Ruokalusikkaa tarkemman mittaustuloksen saat keittiövaa'alla. Hyvä mittasuhde on 60 grammaa kahvia per litra.

3. Pidä valmistuslaitteet puhtaana. Puhdista kaikki laitteet välittömästi käytön jälkeen, ettei niihin pinty rasvaa tai veden epäpuhtauksia. Veden tulee olla myös puhdasta ja tarpeeksi kuumaa, jotta kahvi uuttuu oikein. 94-97 astetta on ammattilaisten mukaan sopiva lämpötila.

4. Hyvän kahvin voit valmistaa tavallisella kahvinkeittimellä - et tarvitse välttämättä mokka- tai pressopannua. Käytä valkoista suodatinpaperia, sillä vältät paperisen maun. Parhaimmillaan kahvi maistuu mustana. Jos lisäät maitoa, valitse rasvainen maito, jotta mausta tulee täyteläinen. Juo kahvi tuoreeltaan.

Lähde: Helsingin Sanomat.

 

Kerroimme taannoin Juhani Tammisen kommentista, jolla mies ylisti vaimoaan ja pitkää liittoaan. Miehen mukaan kahvi ei heidän pirtissään ole koskaan kylmää. Lue juttu tästä.

Kilpailut

Uusimmat