Joulun kauneimmat kappaleet - Iskelmän aamujuontaja paljasti TOP 6 -suosituksensa!

21.12.2014 13:28 - Anna Hopi

Iskelmän aamujen oma musiikkitaitaja Antti Granlund sai päättää kuusi hänelle tärkeintä joulukappaletta. Ota tästä onkeesi kuusenhavuisen ja piparintuoksuisen juhla-ajan parhaat kappaleet.

1. Elvis Presley: Santa Claus Is Back In Town

Jos pelkkä Elviksen lanteenkeikutus oli liikaa 50-luvun konservatiiviselle Amerikalle, hänen tulkintansa klassisista joululauluista vasta saivatkin sensuuriherkkien patriarkkojen kulmat kurttuun. Elvis ei moisesta välittänyt, vaan tulkitsi vuonna 1957 ilmestyneelle Elvis' Christmas Albumille White Christmasin ja Silent Nightin kaltaisia joulustandardeja. Levyn kirkkain helmi on vahvasti seksuaalissävytteinen Santa Claus Is Back In Town, jossa pukki saapuu tyttönsä luo mustalla Cadillacilla rakkauden lahjoja tarjoilemaan.

 

2. The Ronettes: Sleigh Ride

60-luvun alun tähtituottaja, Wall of Soundista tutuksi tullut Phil Spector kokosi vuonna 1963 oman tallinsa hittiartistit yhteen joulualbumia nauhoittamaan. Mukana olivat muun muassa The Crystals, The Ronettes, Darlene Love ja Bob B. Soxx and The Blues Jeans. The Phil Spector Christmas Album sisälsi ajanmukaisesti svengaavia tulkintoja klassisista joululauluista, mutta se julkaistiin epäonnisesti samana päivänä, jolloin John F. Kennedy ammuttiin, mikä lienee yksi syy levyn totaaliseen floppaamiseen. Albumi nousi jouluklassikoksi vasta 70-luvulla, jolloin se julkaistiin uudelleen The Beatlesin perustamalla Apple-levymerkillä.

 

3. James Brown: Santa Claus Go Straight To The Ghetto

60-luvun lopun poliittinen ilmapiiri inspiroi myös joululaulujen kirjoittajia. Vuonna 1968 soulin kummisetä James Brown kehotti joulupukkia muistamaan myös slummien lapsia, eli heitä, joiden joukkoon hän itsekin oli aikanaan kuulunut: Tell him James Brown sent you / And go straight to the ghetto / You know that I know what you will see / 'Cause that was once me.

 

4. The Housemartins: Caravan of Love

Kristinuskoa ja marxilaisuutta useisiin lauluihinsa sekoittanut brittiläinen The Housemartins julkaisi jouluna 1986 singlen Caravan of Love, josta on tullut yksi joulunajan soitetuimmista kappaleista saarivaltakunnassa, vaikka se ei suoranaisesti olekaan joululaulu. Ilman säestystä a cappellana tulkittu laulu on tunnettu myös humoristisesta kirkossa kuvatusta musiikkivideostaan.

5. The Pogues & Kirsty MacColl: Fairytale of New York

Kaikki joululaulut eivät kerro nisseistä ja nasseista, lumilinnoista, lahjoista tai itämaan tietäjistä. The Poguesin vuonna 1987 julkaistu jouluklassikko on tarina menetetyistä unelmista, päihteisiin kadonneesta nuoruudesta ja rikkinäisestä parisuhteesta, jonka vain rakkaus pitää koossa. 1940-luvun New Yorkiin sijoitetun laulun tulkitsevat ikimuistoisesti Shane MacGowan ja Kirsty MacColl.

 

6. The Ramones: Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight)

New Yorkin pahamaineisen punkryhmän The Ramonesin laulaja Joey Ramone kirjoitti bändin vuonna 1989 ilmestyneen Brain Drain –albumin bonuskappaleeksi 50- ja 60-luvuille nyökkäävän joulurallin Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight), joka on noussut yhdeksi bändin soitetuimmista. Pahaenteisestä nimestään huolimatta laulu ei kerro perheväkivallasta, vaan muistuttaa rakkauden tärkeydestä juhlapyhien aikaan.

 

Kilpailut

Uusimmat