Krista Kosonen: Kätilö-roolihahmosta on ollut vaikea päästää irti

27.08.2015 09:58 - Anna Hopi

Näyttelijätär Krista Kosonen nähdään pääroolissa Antti J. Jokisen Kätilö-elokuvassa, joka kertoo Lapin sodasta.

- Minulla oli todella paljon aikaa valmistautua roolityöhön, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tiesin jo Puhdistuksen aikaan tästä projektista ja alitajunta alkoi työstää sitä. Käytettiin siihen todella paljon aikaa, että etsittiin joku sellainen henkilö, joka on täysin erilainen kuin minä, kertoi Krista Kosonen Iskelmälle.

- Tietenkin murre oli helpottava asia. Ulkonäköä pohdittiin sovitettiin varmaan kolmeakymmentä eri piilolinssia, tapa kävellä, tapa reagoida, tapa katsoa. Pienet, pienet yksityiskohdat. Oli etuna, että ohjaaja tuntee sattuneesta syystä minut todella hyvin, eikä antanut minun päästä helpolla. En saanut käyttää tuttuja ja turvallisia maneereja.

"Ihailen Helenaa"

Kosonen arvostaa korkealle puolisonsa Antti J. Jokisen ohjaustyyliä.

- Se on näyttelijän unelma. Se on pelottavaa, että joutuu olemaan turvattomuudessa. Olen sitä mieltä, että pitäisi tehdä ronskisti vaikka ihan paskaa kuin jotain muuta. Sellainen haalea keskitie, se on varsinkin näyttelemisessä hirveän tylsää. Riskinottaminen on tosi tärkeää ja silloin voi tapahtua mitä vaan. Se häpeä pitää kuitenkin kokea, kertoi Kosonen.

- Ihailen Helenaa. Mun on yleensä helppo päästää roolihahmoista irti, koska freelancerina totun siihen, että asiat päättyy. Tätä hahmoa mun tuli kuitenkin ikävä. Helenan ehdottomuutta ja huumoria. Tämän päivän ihminen jättää vaihtoehtoja auki ja miettii eri vaihtoehtoja. Hänelle on olemassa rakkaus tai kuolema.Se vahvuus ja ylväys.

"Uran tärkein rooli"

- Katja Ketun teksti on verevää ja roolihahmo on kirjoitettu todella täyteläisesti, mikä on näyttelijän unelma. Leffa on eri taideteoksensa, mutta käytin kirjaa itselleni viittana henkilön löytämiseen. Elokuvassa on naisen halua ja toimintaa - itseni kantaiselle feministille se on mahtavaa.

- Näuden naisten niskaan kaadettiin järkyttävä lasti, kun saksalaiset poistuivat ja polttivat Lapin. Ei mikään ihme, että naiset hiljenivät täysin, jopa loppuelämäkseen. Tämä on traumaattinen aihe. Toivon, että elokuva antaisi oikeutusta rakkaudelle.

Krista Kosonen tunnetaan monipuolisena näyttelijättärenä, jonka roolit vaihtelevat Raisa Reikänaamasta ja Anna Kareninaan. Mikä on hänen uransa tärkein rooli?

- On tämä Kätilön Helena ainakin tärkeämpi rooli kuin Raisa Reikänaama. Tämä on ehdottomasti tärkein kamerarooli, ja Anna Kareninan kanssa tasoihin. Ne ovat tähänastisen uran tärkeimpiä rooleja. Onhan se ihanaa, että Kätilössä minulla on vaativa draamarooli. Hienous tulee myös siitä, että tehdään oman maan kipeistä tapahtumista.

Katso Kätilön traileri alta. Elokuva saa ensi-iltansa 4. syyskuuta.

 

Kilpailut

Uusimmat