Lemmikki pitää sydämestäsi huolta: 11 positiivista ominaisuutta

19.03.2015 11:00 - Eeva Rajala

Moni ihminen saa elämäänsä virtaa lemmikkieläimen varauksettomasta rakkaudesta.

Tiedemiehet todistavat, että lemmikin omistamisesta hyötyy monin eri tavoin. Se edistää terveyttä ja saa ihmisen onnellisemmaksi. Huffington Post-lehti listasi 11 syytä, miksi lemmikin omistajien kannattaa olla kiitollisia kotona kenkiä syövästä koirasta tai verhoja repivästä kissasta.

1. Lemmikki pitää sydämestä huolta

Vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan kissojen omistajat kuolevat 30 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä sydänkohtauksiin.

2. Lemmikki pitää huolen päiväunistaan - ota mallia

Erityisesti kissat ovat tottuneita päiväunista nauttijoita. Kissat ovat yleensä myös todella söpöjä nukkuessaan. Kissojen päiväunitaidoista kannattaisi ottaa myös opiksi, sillä pienet päiväunet voivat tehdä ihmeitä valppaudelle, muistille, luovuudelle, tuottavuudelle ja yleiselle mielialalle.

3. Lemmikki ei anna mokiensa määrittää itseään

Lemmikkikoira tai -kissa voi pudota sohvalta tai ikkunalaudalta montakin kertaa elämänsä aikana, mutta lemmikki ei kuitenkaan anna epäonnistumisen lannistaa itseään. He ovat sitkeitä ja saattavat tietää ihmistä paremmin, ettei epäonnistuminen ole määrittävä tekijä. Ihminen voi silti saavuttaa tavoitteensa, vaikka silloin tällöin kompastelee.

4. Kissan kehräys rauhoittaa hermoja

Tutkimukset osoittavat, että kissan kehräys alentaa omistajan stressitasoja ja verenpainetta. Sanotaan myös, että kehräys tulee sellaiselta taajuudelta, joka auttaa monissa eri vaivoissa.

5. Lemmikki osaa nauttia hetkestä

Lemmikit elävät yleensä stressittömämpää elämää kuin ihmiset. On kuitenkin ihailtavaa, miten kissa tai koira voi vain istua hiljaa itsekseen, joskus jopa tunteja, ja vain nauttia hetkestä. Ihmiselle tekee myös hyvää toisinaan pysähtyä ja vain tarkkailla ympäristöään.

6. Lemmikki saa omistajan nauramaan sydämensä pohjasta

Lemmikkikissa tai -koira on yhtä hulvaton kuin söpö. On mahdotonta olla nauramatta lemmikin hulluille kommelluksille. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan 20 minuuttia kestävä hauskojen lemmikkivideoiden katseluhetki muun muassa vähensi stressihormonitasoja merkittävästi. Nauru ja nauraminen ovat yhdistetty myös vahvempaan sydämeen ja parempaan vastustuskykyyn.

7. Lemmikki - siis kissa - tietää päätöksenteon tärkeyden

Koira saattaa jahdata palloaan päättömästi vaikka miten monta tuntia. Kissat sen sijaan yleensä valitsevat taistelunsa harkitsevammin. Kissat käyttävät ylimääräisen hetken pohtiakseen, onko kyseinen houkutus tosiaan huomion arvoinen. Kissa on strateginen ja tekee asioita tarkoituksellisesti.

8. Lemmikki voi auttaa autismista kärsivää

Lemmikkiterapialla on saatu hyviä tuloksia aikaan, kun on hoidettu autismista kärsiviä aikuisia ja lapsia. Monet autismia sairastavat kokevat vahvempaa yhteyttä eläimiin kuin ihmisiin. Kissan silitys voi esimerkiksi lisätä turvan ja rakkauden tunnetta. On myös tapauksia, joissa lemmikkiterapia on kannustanut autismista kärsiviä lapsia puhumaan.

9. Lemmikki taistelee kanssasi masennusta vastaan

Lemmikin silittäminen ei pelkästään laske stressitasoa. Se nostaa mielialaa niillä, jotka kärsivät masennusoireista. Lemmikki tuo myös rutiineja, vastuuta ja sosiaalista aktiivisuutta päiviin, jotka muuten voisivat olla yksinäisiä.

10. Lemmikki tietää, että joskus on hyvä olla vähän hullu

Kissoja pidetään yleensä rauhallisina otuksina, mutta ne tietävät myös, miten menettää täysin kontrolli. Tällainen kontrollin menetys auttaisi tutkimusten mukaan myös omistajaa. Joskus pitää vain päästää kaikki paha olo ja ärtymys pihalle. Tutkimuksen mukaan sisimmässään pimitetyt pahat tunteet ovat myrkyllisiä keholle, sillä ne lisäävät riskiä kuolla sydäntauteihin ja joihinkin syöpiin.

11. Lemmikki rakastaa ehdoitta

Lemmikki parantaa omistajan oloa muun muassa vähentämällä yksinäisyyden tunnetta. Lemmikki on monesti myös paras kuuntelija. Lemmikin innostunut ilme pitkän päivän jälkeen voi olla myös koko päivän paras asia. Tutkimusten mukaan lemmikki voi täyttää omistajan sosiaaliset tarpeet joskus paremmin kuin ihminen.

Lähde: Huffington Post



Erääseen kuvagalleriaan koottin eläimet, jotka unohtivat olevansa eläimiä. Katso se täältä.

Kilpailut

Uusimmat