Millaista on joutua mielivaltaisen johtamisen uhriksi? Esikoiskirja tekee vaikeasta aiheesta komediaa

30.11.2015 11:00 - Anna Hopi

Eeva-Maria Liskon Hiekkalaatikko-teoksessa rohkea sankaritar joutuu julmasti ulos menestyvästä konsulttifirmasta - ja siitä alkaa huumorilla kerrottu alamäki.

Oululaislähtöisen kirjailijan Eeva-Maria Liskon esikoisromaani Hiekkalaatikko kertoo tarinan kolmekymppisestä Annasta, joka irtisanotaan työskenneltyään viisi vuotta Innovation –nimisen konsulttitoimiston teamleaderina. Potkujen jälkeen naisen huono tuuri jatkuu ja hänen parisuhteensa päättyy.

Elämässä alkaa uudelleenarvioimisen aikana ja uusi lehti käännetään halvassa vuokrayksiössä betonilähiössä, josta löytyvät myös uudet ystävät. Hiekkalaatikko kuvaa Annan eheytymismatkaa ja kasvua, joka tapahtuu vaikeiden tapahtumien kautta. Hän saa idean kostosta, joka tasaisi tilit.

- YT-teemaa käsitellään kirjassa yksilön näkökulmasta. Siitä tunteiden myrskystä käsin, jonka yhtäkkinen töiden loppuminen nostattaa. Häpeä, pettymys, suru, suuttumus. Ajattelen, että ihminen on tietyllä tavalla pyramidi, jonka pohjan kolme kolmaa muodostuvat työstä, parisuhteesta ja ystävistä, kommentoi kirjailija.



- Kun yksi kulmista pettää, rakennelma notkahtaa hetkellisesti, mutta kun kaikki nurkat pettävät alta kerrlalla, koko pyramidi romahtaa ja sen uudelleen rakentamisessa kestää. Joskus katastrofi on kuitenkin hyvästä.

Fiktiivisessä tarinassa nähdään, miten Anna selviytyy vaikeastakin tilanteesta ja muutos kantaa lopulta parempaan tilanteeseen.

- Näkökulma Annan tarinaan on tarkoituksellisen kepeä - raskait ja syvissä vesissä uivia kirjoja eroista ja romahtamisista on tehty jo useita.

Liskon mukaan on kiinnostavaa, miten epävakaassa taloudellisessa tilanteessa löytyy yksilöitä, jotka käyttävät firmojen ahdinkoja hyväkseen.

- Kun pulassa olevat firmat saneeraavat ulos satoja ja tuhansia ihmisiä kerralla, voivat pienemmät firmat rauhassa irtisanoa työntekijöitään täysin mielivaltaisesti ja pienentää niin liiketoimintansa kuluja ottamalla ammattilaisten tilalle kausiluonteista vuokratyövoimaa tai harjoittelijoita ilmaisena työvoimana, pohti nainen.

Hänellä on omakohtaistakin kokemusta irtisanotuksi tulemisesta.

- Olen itse joutunut kerran irtisanotuksi YT-neuvotteluiden lopputuloksena. Tuolloin nousi esille tunteita, jotka toimivat kimmokkeena kirjan kirjoittamiseen. Itselläni oli niin hyvä tuuri, että sain uuden työn heti niin että saatoin "lomailla" hyvillä mielin ilman työvelvoitetta säädetyn irtisanomisajan, summasi kirjailija.

- Olen elämäni aika ollut monenlaisissa työpaikoissa monilla eri aloilla ja kaikissa niistä asiat ei ole ollut niin hyvin kuin nykyisessäni. Jos työpaikoilla on ilmennyt ilmapiiriongelmia tai pahoinvointia, syy on ollut mielivaltaisessa johtamisessa tai johtamisen puutteessa, jolloin joku työyhteisössä on alkanut käyttää hänelle kuulumatonta valtaa.

Oletko sinä kohdannut työpaikallasi epäreilua johtamista? Oletko joutunut jopa irtisanomisen kohteeksi?


Lue lisää Hiekkalaatikko-romaanista Eeva-Maria Liskon kotisivuilta.

Kilpailut

Uusimmat