Missä iässä ihmisen onnellisuus notkahtaa? Tutkijoiden löytö yllättää

11.11.2014 18:40 - Anna Hopi

Tietty ikä tuo ihmisen elämään tutkimuksen mukaan tyytymättömyyden tunteita. Oletko samaa mieltä tuloksista?

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kaikista onnettomampia 45-54-vuotiaina. Tulokset koskevat englannin kielisiä, varakkaita maita, kuten Yhdysvaltoja, Kanadaa, Iso-Britannia ja Australiaa. On mahdollista, että myös Suomi voisi kuulua tähän kastiin, sillä tulosten yhdeksi merkittäväksi syyksi arvellaan ihmisten henkilökohtaista taloutta kyseisessä iässä.

- Siinä jaksossa ihmisten palkkataso on yleensä huipussaan ja se on parasta aikaa tehdä töitä ja tienata enemmän kuin koskaan, jopa hyvinvoinnin hinnalla, jotta myöhempi elämä olisi terveempää ja varakkaampaa, tutkija Angus Deaton selvittää.

Keski-iässä koetaan monesti enemmän stressiä, huolta ja vihaa kuin vanhempana. Tutkimuksen mukaan puolestaan yhtenä onnellisen vanhuuden avaimena on tarkoituksellisuus. Kun vanhemmat tuntevat elämällään olevan tarkoituksen, laskee kuoleman riski dramaattisesti. 

Tutkijat analysoivat tietoja 160:stä maasta. Onnellisuuden laskut ja huiput vaihtelevat kulttuureittain, mutta varakkaissa maissa keski-ikä vetää tutkimuksen mukaan pohjat. Sen jälkeen onnellisuuskäyrät kuitenkin nousevat nuoruuden tasolle ja jopa korkeammalle.

Lähde: Spring



Ihmiselle stressitön elämä on haaste nykyajan kulttuurissa, kissat sensijaan osaavat ottaa rennosti. Lue täältä kissojen elämänohjeet ihmisille.

Kilpailut

Uusimmat