Näillä vinkeillä saat sähkönkulutuksen kuriin

14.03.2014 15:04 - Katariina Näreaho

Kevään tullessa on helppo säästää sähköä vähentämällä valaistusta ja lämmitystä. Mikäli pienentyneen sähkönkulutuksen haluaa havaita konkreettisesti sähkölaskussaan, tulisi toteuttaa myös muunlaisia toimenpiteitä.

220 Energian johtaja Håkan Gustafsson jakaa vinkit, joiden avulla sähkölaskut pysyvät entistä pienempinä.

Kodin lämmitys

Suurin osa (60 prosenttia) kotitalouksissa käytettävästä sähköstä kuluu siihen, että kotona on mukavan lämmin olla. Monesti sisälämpötila on kuitenkin liian korkea. Esimerkiksi makuuhuoneessa sopiva lämpötila on 18-21 astetta, mutta viileämmässäkin pärjää ja nukkuu mukavasti. Lämmön vähentäminen makuuhuoneesta tuo jo merkittäviä säästöjä: yksi aste säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Oleskelutoloissa sisälämpötilan on hyvä olla 21 astetta, kylpyhuoneessa ja wc:ssä pari astetta lämpimämpi.

Kodin viilentäminen

Aurinkoisten päivien lisääntyessä ja kesän lähestyessä ei lämmitystä tarvita, mutta sähköä syövät monen kodissa ilmastointilaitteet ja tuulettimet. Ilmankin pärjäisi, ja parempi vaihtoehto on käyttää kodin ikkunoissa pimentäviä verhoja, jotka auttavat pitämään sisätilat viileinä. Myös tuulettaminen vuorokauden viileimpinä aikoina auttaa.

Kodinkoneet

Noin 30 prosenttia suomalaisten kotitalouksien sähköstä kuluu erilaisiin laitteisiin. Kodinkoneet, ja etenkin vanhemmat mallit, kuluttavat energiaa paljon sähköä. Siksi vanhat kodinkoneet on hyvä päivittää hiljalleen energiatehokkaisiin malleihin, joiden avulla sähköä säästyy. Tarkkaile myös, millaisissa pesulämpötiloissa pyykkisi peset. Veden lämmittäminen vie nimittäin paljon energiaa.

Sähkölaitteiden sammuttaminen on myös hyvä pitää mielessä. Television tai tietokoneen valmiustila kuluttaa turhaan energiaa.

Sauna

Sauna on melkoinen sähkösyöppö. Kerran viikossa saunominen kuluttaa noin 400 kWh vuodessa, kun taas kerran päivässä saunominen kuluttaa noin 2 800 kWh vuodessa.

Vertaile hintoja

Edellä mainituilla toimenpiteillä jokainen pystyy vaikuttamaan sähkölaskunsa loppusummaan. On kuitenkin myös tärkeää kilpailuttaa eri sähköyhtiöiden hintoja. Energiaviraston sivuilta löytyvällä nettipalvelulla sähkön kilpailuttaminen käy helposti.

Kilpailut

Uusimmat