Nukutteko lusikassa vai supersankari-asennossa? Se kertoo parisuhteesi tilan

11.02.2015 15:54 - Heli Thoren

Tutkimuksen mukaan nukkumisasento kielii paljon siitä, miten pariskunnan rakkauselämä voi. Onko teillä kaikki hyvin?

Ei ole aivan yhdentekevää, heräsitkö juuri kultasi sylistä vai kaukaa sängyn toiselta laidalta yksin. Tai näin ainakin väittää tuore tutkimus, joka tutki parien tapoja nukkua yhdessä. 

Kaikkein yleisin asento parien keskuudessa oli niin kutsuttu "Itsenäisyysasento". Siinä parit nukkuvat selät toisiaan vasten ilman, että he koskettavat toisiaan. Tämän asennon nimeen vannoo 27 prosenttia kaikista tutkimukseen osallistuneista pareista. Tutkimusta johtanut parisuhdeterapeutti Corrine Sweet lohduttaa, ettei itsenäinen nukkuminen todella kerro huonosta suhteesta - päinvastoin.

- Näin nukkuvilla on vahva ja luottavainen suhde, Sweet summaa.

Toisiksi yleisin asento nukkua oli samankaltainen sillä poikkeuksella, että selät koskettavat toisiinsa. Tätä asentoa nimitettiin "Vaalimiseksi" ja siinä nukkui 23 prosenttia osallistuneista.

- Usein suhteellisen tuoreessa suhteessa nukutaan näin. Asento on merkki luottavaisesta ja tasapainoisesta suhteesta.

"Lusikassa" nukkuu 18 prosenttia vastanneista. Läheinen asento kielii suojelunhalusta. Sweetin mukaan klassikkoasennossa toinen parin osapuolista suojelee toista ja on vahvempi suhteessa toiseen, ei välttämättä huonolla tavalla.

"Rakkauden solmussa" nimetyssä asennossa nukkuu 8 prosenttia osallistuneista pareista. Siinä pari kietoutuu toisiinsa ja nukkuu kasvotusten ennen varsinaista yövaihetta, jolloin parit usien irrottautuivat toisistaan. Sweetin mukaan tämä kertoo siitä, että suhteessa itsenäisyys ja romantiikka ovat hyvässä suhteessa.

"Supersankari"-asennossa toinen nukkuu raajat levällään niin leveästi, että toinen joutuu kaventamaan omaa elintilaansa. Tässä asennossa nukkuvilla on parisuhdeterapeutin mukaan suhteessa muutenkin ongelmia tasapainon löytämisessä. Toinen johtaa tilannetta usein myös hereillä ollessa - Sweetin mukaan sama henkilö, joka vie sängyssäkin tilaa.

Oletko romantikko vai tyynynhalaaja?

"Romantikko"-asennossa toinen nukkuu pää toisen rintaa vasten. Tämä asento kertoo luottamuksesta ja usein varsin intiimistä suhteesta. Sweetin mukaan se voi myös viitata suhteeseen, jossa ollaan etääntymisen tai jopa eron jälkeen palattu yhteen. Tässä asennossa nukkuu 4 prosenttia vastanneista. 

"Tyynynhalaajat"-asennossa pari nukkuu kasvot toisiaan vasten, mutta koskettamatta toisiaan. Omat tyynyt saavat ainoan kosketuksen asennossa. Sweetin mukaan tämä asento kielii pareilla usein siitä, että intiimiyteen ja toisen kanssa keskusteluun tulisi arjessa panostaa enemmän.

"Rakastavaiset"-asennossa nukutaan kasvot vastakkain, jalat ja kädet toiseen kietoutuneena. Tässä asennossa nukkuu hyvin harva, vain 2 prosenttia vastaajista. Sweetin mukaan asento ei kieli kovin itsenäisistä ihmisistä, jos koko yö kuluu kiinni toisessa. Näin nukkuvalla pareilla omien elämien vahvistaminen saattaa Sweetin mukaan tulla tarpeeseen.

Tilan antaminen unessa on hyväksi

Sweet summaa, että itsenäisyys sängyssä on usein terveen suhteen merkki. Se, että nukkuu ainakin osan yöstä yksin yhdessä kielii Sweetin mukaan siitä, että suhteessa on kaikki hyvin ja kummallakin osapuolella on myös hyvä oma elämä. Sweet kokee tärkeänä myös sen, että jossakin vaiheessa yötä ollaan toiseen kosketuksessa, edes ennen nukahtamista tai heräämisen jälkeen.

Lähde: Daily Mail


Naisen kuukautiskierto vaikuttaa hänen uniinsa. Lue täältä, millaisia muutoksia se tekee nukkumismukavuuteen ja unirytmiin.

Kilpailut

Uusimmat