Oletko avoin rakkaudelle vuonna 2015? Tee terapeutin luoma testi

02.01.2015 13:00 - Rea Tallgren

Millainen ensi vuodesta tulee? Ajaudutko samoihin ongelmiin vai onnistutko voittamaan pelkojasi niin, että rakkaus voi tulla elämääsi?

Andrew G. Marshall on avioliittoneuvoja ja kirjan What Is Love? 50 Questions About How To Find, Keep, And Rediscover It -kirjoittaja. Hänellä on omat vastaanotot Lontoossa ja Sussexissa. Mies on nyt kehittänyt testin, jolla sinkku voi testata, kuinka valmis on rakkauteen tulevana vuonna. Suomensimme testin alle.

1. Menet ensimmäisille treffeille jonkun kanssa. Teillä on kiva, mutta pääsi ei mene pyörälle hänestä. Deittisi lähettää sinulle viestin, jossa pyytää sinua tapaamaan hänet uudestaan. Mitä vastaat?
a) Hyväksyt kutsun avoimin mielen ja menet toisille treffeille nähdäksesi, miten ne sujuvat.
b) Olet imarreltu, mutta mietit, ettei toisissa treffeissä olisi mitään mieltä.
c) Parhaassa tapauksessa tarjoudut olemaan deitille pelkkä kaveri, mutta on hyvin todennäköistä, ettet edes vastaa. Jos ei ole intohimoa tai kemiaa, ei ole myöskään toivoa parisuhteesta.
d) Epäröit ja pähkäilet ja kysyt kaikkien ystäviesi mielipidettä. Menet sitten toisille treffeille, mutta tunnet olosi epämukavaksi ja lopetat ne lyhyeen.

2. Olet käynyt muutamilla treffeillä uuden tyypin kanssa. Treffit ovat olleet todella onnistuneet, mutta ilmassa on varoitusmerkkejä. Miten toimit?
a) Olet sortunut tällaisiin tyyppeihin ennenkin… mutta ehkä tällä kerralla kaikki on toisin?
b) Teidän pitäisi hidastaa tahtia, mutta pelkäät että jos sanot jotain, pilaat kaiken.
c) Luotat vaistoosi joten et jatka deittailua.
d) Uskot löytäneesi sielunkumppanisi.

3. Olet tuoreessa parisuhteessa, ja muutama asia häiritsee sinua. Haluatte esimerkiksi aina katsoa eri elokuvia ja teette pitkälle viikonloppusuunnitelmia, joihin ette sisällytä toisianne. Miten käsittelet asiaa?
a) Vihjailet kumppanillesi asiasta, mutta lopulta vain myötäilet häntä.
b) Syyllistät, kunnes hän tekee mitä tahdot.
c) Argumentoit oman kantasi niin hyvin, että kumppanisi on pakko olla samaa mieltä.
d) Keskustelette hyvistä ja huonoista puolista niin pitkään, että pääsette johonkin tulokseen.

4. Olet ollut jo pidempään suhteessa, mutta muutama asia vaivaa sinua: toisen luonteessa on piirteitä, jotka tekevät teidät molemmat silloin tällöin hulluksi ja lisäksi haluatte tulevaisuudelta eri asioita. Miten reagoit?
a) Syytät itseäsi ja mietit, miksi olet taas valinnut rinnallesi väärän ihmisen, joka ei ollut kaiken ajan ja vaivan arvoinen.
b) Uskot, että ajan kanssa rakkaus silottaa kaikki rypyt.  
c) Otat kaiken haasteena, joka lopulta selvittää, kuinka hyvin sovitte yhteen.  
d) Näet hurjasti vaivaa, jotta kumppanistasi tulisi aivan ideaali omiin tarkoituksiisi.

5. Miten tiedät, että suhteesi kestäisi välimatkan? Katso kuinka monta alla olevista pitäisi paikkansa:
a) Teillä klikkaa niin vahvasti, ettei asiaa tarvitse edes miettiä.
b) Tiedät sen siitä, kuinka intohimoisesti toisiinne suhtaudut.
c) Se, miten hän suhtautuu perheeseesi ja ystäviisi kertoo sinulle paljon.
d) Vain aika ja kokemus näyttää.

6. Vastaa rehellisesti. Kuinka moni näistä kohdista sopii sinuun?  
Olen niin kiireinen töiden ja ystävien kanssa, ettei minulla ole juurikaan ylimääräistä aikaa.
Haluan, että minua rakastetaan juuri sellaisena kuin olen.
Isäni oli hurmaava ja charmantti, mutta hyvin epäluotettava.  
En ikinä tuntenut isääni – tai toivon, etten olisi ikinä tuntenut.
Välillä mietin, onko parisuhde oikeasti niin iso ja tärkeä asia kuin annetaan ymmärtää.  
Äitini oli/on kaunis, hyvin pukeutuva ja kontrolloiva.
Äidilläni oli/on alkoholin kanssa ongelmia ja hän on masentunut tai henkisesti sairas.
Minulla on salaisuus tai salaisuuksia, joita edes paras ystäväni ei tiedä.
Tapaamani ihmiset sanovat minulle usein, että olen mahtava, mutta en oikea heille.  
Minulla on sisko/veli, joka on kaikessa minua parempi, tai vastaavasti kaikessa huonompi kuin mina.
Jos tunnen jostain asiasta vahvasti, sanon sen ääneen, vaikka se aiheuttaisikin minulle ongelmia.

7. Jos mieti vuotta 2014 parisuhteiden osalta, mikä näistä sopii sinuun parhaiten?
Olen viettänyt suurimman osan ajasta riidellen eksäni kanssa rahasta, lapsista, siitä kenen vika ero oli ja niin edelleen.
Olen ollut on/off-suhteessa ihmisen kanssa, joka ei selvästikään pysty sitoutumaan.
Olen vihdoin päässyt yli edellisestä vakavasta suhteestani ja voin hyvin. Kuitenkin, jos eksäni soittaisi minulle ja ehdottaisi jotain, kiusaus suostua olisi suuri.  
Olen harrastanut paljon seksiä, mutta en kenenkään sellaisen kanssa, joka oikeasti haluaisi sitoutua minuun tai jota kohtaan minulla olisi oikeasti ollut syvempiä tunteita.
Älä edes kysy ja tämä testikin alkoi juuri nyt ärsyttää minua.

Nyt laske pisteesi:
1 a = 1, b = 2, c = 4, d = 3
2 a = 2, b = 3, c = 1, d =4
3 a = 2, b = 4, c = 3, d = 1
4 a = 3, b = 2, c = 1, d = 4
5 a = 4, b = 3, c = 2, d =1
6 Tämä kohta testaa sitä, kuinka paljon oma asenne ja lapsuus vaikuttaa parisuhteeseen. Mitä useampaan vastasi kyllä, sitä vaikeampaa onnistuneen suhteen löytäminen voi olla. Jokaisesta kohdasta, josta itsensä tunnisti, saa kaksi pistettä.
7 Tämä kysymys selvittää, kuinka valmis olet rakkauteen. Jokaisesta kohdasta, joka sopii sinuun, saa neljä pistettä. Viimeisestä kohdasta saa kuusi pistettä.

Tulokset

Maksimissaan 20 pistettä: Löydät hyvin luultavasti rakkauden
Monet uskovat, että rakkauden löytämisessä on kyse onnesta, mutta oikeasti vähintään yhtä iso merkitys on ihmissuhdetaidoilla. Sinun onnesi on se, että pystyt pitämään mielesi avoimena. Annat myös asioiden kehittyä omaan tahtiinsa etkä odota, että rakkaus tapahtuu hurjana räjähdyksenä sisälläsi. Jos kohtaat ongelman, olet valmis keskustelemaan siitä ja pysyt tyynenä kuunnellen myös vastapuolen kannan. Hyvät kommunikointitaidot ovat yhtä tärkeitä ensimmäisillä treffeillä kuin pitkässä parisuhteessakin. Muista kuitenkin luottaa myös vaistoosi ja varo palamasta monta kertaa samoissa liekeissä tuhoisissa ja vanhoissa parisuhteissa.

21-30 pistettä: Lupaavalta näyttää
Kulttuurisidonnainen käsitteemme rakkaudesta on niin romantisoitu, että usein odotukset sen suhteen ovat täysin epärealistiset. Jos odotukset ovat kovat, niin ovat myös pettymykset, kun kaikki ei menekään putkeen. Pahimmassa tapauksessa roikumme suhteessa, joka ei toimi, joka saattaa estää meitä tapaamasta itsellemme paremmin sopivaa kumppania. Saatamme myös antaa muistojen kullata käsityksemme entisistä kumppaneistamme niin, että vertaamme kaikkia heihin. Jos omat käsityksensä siitä, mitä rakkaus lopulta on, osaa haastaa, saattaa olla paljon viisaampi valinnoissaan, Tuolloin myös rakkauden löytäminen on hyvin todennäköistä.

31-44 pistettä: Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa
Me kaikki opimme rakastamisen mallin vanhemmiltamme. Sinun vanhempasi olivat ikävä kyllä luultavasti sellaisia, joilta opit lähinnä sen, mitä parisuhteessa ei kannata missään nimessä tehdä. Vanhempiesi huono esimerkki sai sinut päättämään, ettet sorru samoihin virheisiin. Se kuitenkin aiheuttaa kovia paineita, koska se saa aikaan sen, että pelkäät aina olevasi väärän ihmisen kanssa. Heti, jos sinulla tulee ryppyjä rakkauteen, panikoit, käperryt täysillä kuoreesi tai jätät kumppanisi toivoen, että seuraava tapaamasi henkilö olisi jo se oikea sinulle. Koskaan ei kuitenkaan ole myöhäistä opetella suhtautumaan rakkauteen armeliaammin tai opetella taitoja pitää se hengissä.  

45 pistettä tai enemmän: Oi voi
Sinä olet nähnyt niin rakkauden ylä- kuin alamäetkin. Jos kyseessä olisi elokuva, olisi se varmasti menestysdraama, mutta sen eläminen onkin sitten ollut kaikkea muuta kuin mahtavaa. Kun luit aiemmin kohdan, jossa pyydettiin kyseenalaistamaan omat uskomuksesi rakkaudesta, saatoit ajatella “Niin, mutta…” sillä sinä todella haluat uskoa rakkauteen. Sinua mietityttäkin paljon tämä: onko vika ollut kaikissa niissä ihmisissä, joiden kanssa olet ollut vai onko sinussa joku vika? Tähän mennessä rakkaus on aiheuttanut sinulle lähinnä sydänsuruja. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä rikkoa vanhoja kaavoja, ja alkaa elää elämään siten, kun on parasta. Kenties vuodesta 2015 tuleekin sinun elämäsi käännekohta. Onnea tulevaan!

Jos olet jo parisuhteessa, testaa saman terapeutin kehittelemällä testillä, kuinka vahva suhteesi on. Tuohon testiin pääset tästä.

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat