Onko asunnon osto ajankohtaista? Katso, oletko tunne- vai järki-ihminen

28.01.2016 11:55 - Anniina Ojutkangas

Oma asunto on iso juttu, oli sitten kyseessä ensimmäinen omistusasunto tai suurempaan vaihtaminen. Sopivaa asuntoa etsiessä joitakin meistä hallitsee tunne, kun taas toiset tekevät päätöksen ainoastaan järkisyiden perusteella. Katso, kumpaan ryhmään sinä kuulut.

Oikean tunnistaa fiiliksestä

Asunnon tunnelmaan vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi valoisuus, pohjaratkaisu ja muunneltavuus ovat asioita jotka vaikuttavat paljon yleisilmeeseen, mutta usein myös oma fiilis, jota ei voi järjellä selittää. Jos koet, että tunnelmalla on suuri merkitys uutta kotia etsiessä, saatat olla tunneihminen.

Tunneihminen luottaa intuitioonsa, ja tietää asuntonäytössä joskus jo eteisessä onko asunto sopiva. “Tämä voisi olla minun kotini, voisin asua tässä ja olla onnellinen”, hän ajattelee, ja on siltä istumalta valmis kaupantekoon.

Asunnon pintamateriaaleilla tai sisustuksella ei ole tunneihmiselle mitään merkitystä. Tunnelmaa arvostava esittelyidenkiertäjä tietää tarkasti mitä haluaa, eikä hätkähdä vaikka asunnon senhetkinen sisustus ei kohtaa oman maun kanssa. Hän pystyy kuvittelemaan, miltä asunto näyttää remontoinnin jälkeen, miten kaadettu seinä tuo lisää valoa olohuoneeseen ja itsensä nauttimassa raukeaa sunnuntaiaamiaista perheen kanssa uusitussa keittiössä.

Järki-ihminen arvostaa käytännöllisyyttä

Erityisesti miehet tekevät ostopäätöksen punnitsemalla ominaisuuksia järkiperustein, mutta myös naisista löytyy järki-ihmisiksi kutsuttavia ostajia, jotka ajattelevat asunnonostoa ensisijaisesti rationaalisesti sijoituksena.

Järki-ihmiselle asunnon sen hetkisellä tunnelmalla ei ole niin väliä. Hän arvostaa enemmän asunnon käytännöllisiä ominaisuuksia, ja ajattelee tunnelman syntyvän omista tavaroista ja sisustusratkaisuista. Pohjaratkaisun toimivuus, muunneltavuus ja sijainti ovat asioita, joita järkisyiden perusteella tekevät ihmiset arvostavat. Pohdintaa aiheuttaa myös arjen logistiikka. Työmatkat ja lasten koulumatkat ovat merkityksellisiä, kun valitaan uutta asuinpaikkaa.

Järki-ihmiselle tärkeää on myös hinta. Jos isompia remontteja ei ole tiedossa, asunto on siistissä kunnossa ja hintakin on kohdallaan, houkuttelee se tarkan euron ostajia. Hän laskee tarkkaan että neliöhinta vastaa alueen yleistä tasoa, ja tinkii vielä päälle alennusta repsottavista listoista tai muista epäkohdista mitä löytää asunnosta.

Tunne, järki vai molemmat?

On myös asioita, jotka kiinnostavat sekä tunne- että järki-ihmisiä. Kaiken asuntoon liittyvän voi muuttaa rakenteista ja sisustuksesta lähtien, mutta maisemaan on vaikeampi vaikuttaa. Jos unelmien talon ikkunoista näkyy harmaata betonia tai jos viereisen asunnon ikkunat ovat liian lähellä, voi kauppa jäädä tekemättä molemmilta ostajatyypeiltä.

Jos tunnelma on ainutlaatuinen, saattaa tunneihmisen sydän sanoa, että sijoitus on sen arvoinen. Järki-ihminen taas voi laskea, että harvoin tarjolla olevaan asuntoon kannattaa sijoittaa vaikka hinnassa olisi hieman ilmaa, jos esimerkiksi asuinalueen arvo tulee nousemaan tulevaisuudessa.

Isotkin remontit voidaan painaa villaisella evakkoasumisen uhallakin, jos asunnossa on potentiaalia toimivan pohjaratkaisun suhteen tai alueen asunnoista käydään kovaa kilpailua. Asunnolla on suuri merkitys elämänlaadun suhteen ja sen eteen ollaan valmiita tekemään uhrauksia.

Jokaisesta meistä löytyy varmasti kumpaakin ihmistyyppiä, suhde vain vaihtelee.

Kilpailut

Uusimmat