Parantaako tauko suhdekriisin? Asiantuntijat kertovat

16.05.2016 13:38 - Emma Ylistalo

Tauon pitäminen merkitsee usein suhteen loppua, mutta onko näin joka kerta?

Jokainen, joka on joskus päättänyt parisuhteessaan, että on parempi pitää hetki taukoa, tietää, että se saattaa olla hankalaa. Olet epävarma tulevaisuudesta, uskollisuuden käsite voi olla häilyvä ja suhde on silloin tilassa, jossa ei oikein tiedä onko vielä suhteessa vai ei. Mutta voiko tauon pitäminen kuitenkin olla sen arvoista?

Erään tutkimuksen mukaan ainoastaan 10 prosenttia pariskunnista, jotka asuivat yhdessä palasivat yhteen tauon jälkeen. Tämän lisäksi ainoastaan 33 prosenttia niistä, jotka palasivat yhteen, pysyivätkin yhdessä. 

Tutkijat ovat myös havainneet, että taukoa pitäneiden pariskuntien suhde on vähemmän vakaa ja tyydyttävä tauon jälkeen kuin aikaisemmin. Psykoterapeutti Holly Parkerin mukaan kaikki tauon jälkeen yhteen palaavat pariskunnat eivät välttämättä halua syvästi palata yhteen. Toiset jatkavat suhdetta, sillä he kohtaavat jotain, minkä tekee suhteesta lopullisesti lähtemisestä vaikeaa.

Tauon pitäminen voi Parkerin mukaan olla tapa katkaista siteet hitaasti. Se auttaa välttelemään lopullista eroa, vaikka tietäisi sen olevan paras vaihtoehto, mutta ei esimerkiksi ole vielä valmis käsittelemään sydänsuruja. 

 

Se saattaa myös olla helppo tapa, jos suhteessa on ongelmia, joita ei halua käsitellä. Tästä syystä tauon pitäminen voi heikentää luottamusta suhteeseen ja siihen, että toinen pysyy rinnalla myös vaikeina aikoina. 

Tauko voi hyödyttää, jos ajoitus on huono

Treffivalmentaja Lori Salkinin mukaan yhdessä tilanteessa tauon pitäminen voi olla hyödyllistä. Silloin jos itse suhteessa ei ole mitään vikana, vaan ainoastaan ajoitus on huono. Täydellisen kumppanin löytäminen on paljon kiinni myös ajoituksesta, joten Salkinin mukaan tauko voi olla hyvä vaihtoehto, jos on kyse ajoituksesta. Jos tauon haluaa pitää paetakseen negatiivisia tunteita, se ei Salkinin mukaan toimi. 

Myös Parker myöntää, että joissakin harvoissa tapauksissa tauko voi tehdä hyvää. Jos toinen tarvitsee aikaa keskittyä itseensä ja parisuhde voi vahvistua eron myötä, tauko voi olla hyvä asia. Kannattaa kuitenkin kysyä itseltään, tarvitseeko taukoa todella vai onko se ainoastaan tapa lykätä eroa. Parker ehdottaakin ensisijaisesti miettimään pystyisikö haasteista selviämään yhdessä kumppanin kanssa. 

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat