Pysyttekö yhdessä koko elämänne? Tosirakkauden merkit löytyvät hauskanpidosta

10.06.2015 19:30 - Senni Loikala

Asiantuntijat antoivat reseptinsä tosielämän kestävään rakkauteen. Onko teillä sitä?

Kukaan ei voi tietää etukäteen varmasti, mikä on oman parisuhteen kohtalo. Sen takia suhteen eteen kannattaa aina tehdä töitä. Alla olevat merkit voivat kuitenkin antaa ihmissuhteiden asiantuntijoiden mukaan vihiä siitä, että rakkautenne on kestävää lajia.

Osaatte pitää hauskaa yhdessä

Psykoterapeutti Tina B. Tessinan mukaan pariskuntien ei kannata vaatia, että suhde olisi aina roihuavan romanttinen. 

- Useimpien parien pitäisi alentaa heidän odotuksiaan romanttisuudelle ja glamourille ja lisätä hauskanpitoa yhdessä, Tessina neuvoo.

Iloiset kokemukset voivat tarkoittaa säännöllisiä treffejä, keskusteluja ja erilaisten aktiviteettien kokeilemista.

- Onnistuneet pariskunnat suunnittelevat, mitä uusia asioita he voisivat kokeilla yhdessä, he menevät ulos, pitävät hauskaa, nauravat ja leikkivät. He tietävät, että uutuudenviehätys antaa positiivista energiaa parisuhteeseen, lisää avioliittoekspertti Marni Feuerman.

Luotatte toisiinne

Onnellisessa parisuhteessa ei tarvitse salata asioita toiselta, elää kaksoiselämää virtuaalimaailmassa tai pimittää tunteitaan kumppanilta.

- Toimivassa avioliitossa parit pystyvät luottamaan toisiinsa ja heillä ei ole salaisuuksia. He käyttäytyvät tavalla, joka on molemmille ja suhteelle parhaaksi eikä vain heille itselleen, Feuerman selvittää.

Pidätte yhtä

Pariterapeutti Michael J. Salamon kertoo asiakkaanaan olleesta pariskunnasta, joiden taloudelliset vaikeudet olivat saaneet suhteen rakoilemaan. He riitelivät paljon siitä, milloin mikäkin lasku pitäisi maksaa. Salamon pyysi heitä suunnittelmaan ratkaisun tilanteeseen samalla, kun hän tarkkaili heidän neuvotteluaan.

- Vain tehtävä siitä, että he työskentelisivät yhdessä muutti tunnelman. He näkivät tilanteen haasteena, joka kosketti heitä molempia ja asiana, jonka parissa heidän täytyi tehdä yhdessä töitä, Salamon kertoo.

Näin ollen toimivassa parisuhteessa ongelmat kuuluvat molemmille ja suhteen kumpikin osapuoli tahtoo tarttua härkää sarvista.

Kosketatte toisianne

Kestävässä parisuhteessa hellitään ja kosketellaan paljon toista. Kumppaniaan kannattaakin koskettaa niin usein kuin mahdollista. Jos lasket kätesi hänen reidelleen auton kyydissä, silität hänen kättään kesken ruokailun tai suutelet heti kotiin tullessasi, ovat nämä eleet kullanarvoisia.

- Intiimiys on taidetta, jossa saat kumppanisi tuntemaan itsensä ymmärretyksi ja hyväksytyksi. Kun nämä tunteet ovat syntyneet, muurit murtuvat, Tessina kertoo.

Myös seksin merkitys on toimivassa parisuhteessa suuri, sillä se viimeistään erottaa sen ystävyydestä.

- Romanttinen parisuhde on seksuaalinen suhde, eikä vain platoninen ystävyyssuhde, Feuerman kertoo.

Näytätte tunteenne ja perustelette ne

Psykoterapeutti Karissa Brennan mukaan tunteidensa pimittäminen ei tee hyvää parisuhteelle.

- Kun puoliso väittää kaiken olevan kunnossa, vaikka hän tosiasiassa olisi levoton, luo se tilanteen, jossa toisen todellisia tunteita täytyy arvailla, eikä kukaan pidä siitä pelistä, Brennan kertoo.

- Mitä enemmän näytät kumppanillesi, mikä sinua vaivaa, niin sitä paremmin hän ymmärtää miten voisi auttaa sinua pääsemään asiasta yli, hän jatkaa.

Toimivissa suhteissa kumppanit osaavat ilmaista tunteensa selvästi ja kunnioittavasti juuri silloin, kun tilanne on päällä.

Osoitatte kuuntelevanne toisianne

Salamon kertoo avioparista, jossa vaimosta tuntui ettei mies enää osoittanut häntä kohtaan kiintymystä. Pariterapeutille selvisi, että heidän elämänsä oli todella hektistä erityisesti aamuisin.

- Kysyin heiltä, voisivatko he antaa suudelman aina lähtiessään aamulla pois ja toisen tervehdykseksi, kun he tulevat kotiin illalla. He suostuivat heti ja suudelmat eivät ole jääneet vain yhteen, vaikka ne tapahtuvat vain ohimennen ja heillä on treffit myöhään illalla kerran viikossa, Salamon selvittää.

Myös kehonkielellään on tärkeää osoittaa, että on läsnä kumppaninsa kanssa. Sen vuoksi Salamon suosittelee keskusteltaessa nojautumaan eteenpäin osoittaakseen, että kuuntelee kumppaniaan.

Tahdotte toistenne viihtyvän

Kestävässä suhteessa kumppanit tahtovat nähdä toisen onnellisena ja iloisena, ja sen vuoksi ovat valmiita täyttämään heidän tarpeitaan.

- He ovat huolissaan, jos puoliso näyttää onnettomalta eivätkä vain ohita sitä, ajatellen sen olevan hänen ongelmansa, Feuerman sanoo.

Hänen mukaansa kumppanin kannattaa aina kysyä, mikä on vikana ja tarjota vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Rakastaan kannattaa myös aina kiittää siitä, että hän on kuunnellut ja tahtonut auttaa tilanteen korjaamisessa.

Olette myötätuntoisia toisillenne

Feuermanin mukaan kestävässä parisuhteessa kumppanit ovat empaattisia toisiaan kohtaan. He ovat rakkaansa kanssa läsnä, kuuntelevat häntä ja keskustelevat hänen kanssaan. 

- Hyvät partnerit kääntyvät toisiinsa päin, eivätkä poispäin, silloin kun toinen näyttää yrittävän luoda emotionaalista yhteyttä, Feuerman sanoo.

- Kaikki asiat parisuhteessa eivät vain ole ratkaistavissa (kuten luonteenpiirteet), joten pariskunnan tulee harjoitella hyväksynnän, empatian ja neuvottelun kaltaisia asioita silloin, kun ongelmia ilmaantuu, hän jatkaa.

Pääsette yli riidoista

Avioliittoterapeutti Jeanette Raymondin mukaan parisuhteen kestävyydestä voi saada vihiä riitelyn jälkeen.

- Isoin merkki avioliiton kestäyydestä on se, miten parit tulevat toimeen nahistelun jälkeen. Aloitteen tekeminen kumppanin kutsumisesta takaisin maailmaasi pettymyksen jälkeen on hyvä merkki, Raymond kertoo.

- Se ei välttämättä tarkoita, että olet vielä päässyt riidasta yli, mutta osoittaa että sinun täytyy palauttaa emotionaalinen yhteytenne ja turvallisuuden tunne suhteessa ja ne ovat loukattujen tunteidesi edellä, hän jatkaa.

Myös Feuerman pitää ensisijaisena, että kumppanit tahtovat mennä läpi harmaan kiven yhdessä.

- Yksi tärkeimmistä asioista minun mielestäni on, että pariskunnat pitävät avioliittoaan elämänpituisena matkana eivätkä vain jonain, jonka voi nopeasti ohittaa, kun asiat menevät vaikeiksi. Parien tulee selvittää ylä- ja alamäet yhdessä tiiminä ja pysyä sitoutuneina toisiinsa.


Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat