Satulinnan kummitukset taltioitiin videolle: "Ovi paukahti rajusti auki"

30.10.2015 13:50 - Anna Hopi

Aavedata-tutkimusryhmä tutustui tarkemmin kuuluisiin Satulinnan kummituksiin, jotka ovat tulleet Vain elämää -sarjan kuvausten myötä tutuiksi suurelle yleisölle.

Yliluonnolliset asiat herättävät monessa kiinnostusta. Aavedata tutkii tällaisia ilmiöitä työkseen. Tutkimusryhmän ytimen muodostavat Keskitalon veljekset Marko ja Jupe, jotka tutkivat kokoamansa taustaryhmän kanssa historiallisia kohteita ja kummitustaloja. Tutkimuksen tarkoitus on syytä selvittää, millaisia paranormaaleja ilmiöitä paikoissa esiintyy.

- Meidän löydökset löytyvät YouTube-kanavaltamme. Yritämme lähestyä skeptisesti aihetta. Jos väitämme, että jossain paikassa on kummitus, niin tutkijan rooli on menetetty. Pitää olla avoin joka suuntaan, eikä tehdä liikaa päätelmiä. Annamme katsojalle päätäntävallan, mistä on kyse, kertoo Marko Keskitalo.

Ryhmä on tutkinut muun muassa Vain elämää -sarjasta tutun paikan Hirvensalmen Satulinnan. Ohjelman eri tuotantokausilla on havaittu erikoisia kokemuksia. Muun muassa Jenni Vartiainen, Vesa-Matti Loiri ja Jonne Aaron ovat kertoneet jälkikäteen yliluonnollisista kokemuksistaan.

- Yksi huone, jota siellä sanotaan kummitushuoneeksi, sisälsi energioita, joihin meidän laitteemme reagoivat. Kamerakin taltioi hämmentäviä tilanteita, joita emme pysty mitenkään selittää, sanoo Marko.

Artistit ovat kertoneet kokeneensa Satulinnassa tilanteita, joissa TV on mennyt yhtäkkiä päälle ja ovi avautunut itsestään.

- Sellaisia tilanteita mekin taltioimme kuvaan. Oli yksi asia, jota emme mitenkään saaneet selvitettyä. Alakäytävällä oli valvontakamera. Siellä on ennenkin törmätty entisiin vaivaistalon pitäjiin Hilda ja Aaro Suhoseen. Alaovi paukahti rajusti auki. Sen voi ajatella johtuvan ilmanpaineesta. Mutta kun ovi meni takaisin kiinnikin...

"Onko yliluonnollinen sittenkin luonnollista?"

Aavedatan veljekset ymmärtävät hyvin, jos aiheeseen suhtaudutaan epäillen. He ovat kuulleet tutkimuksistaan sekä innostunutta kyselyä, että suoraa ihmetystä. Aihe on kolkutellut mielen pohjalla kuitenkin jo pitkään.

- Vasta jokunen vuosi sitten Jupen kanssa ymmärsimme, että molemmilla on ollut pienestä pitäen kiinnostus aiheeseen. Tämä on ehkä hieman arka aihe, myöntää Marko.

- Kun mennään sata vuotta taaksepäin, kotitonttuja oli joka paikassa. Muinaisusko ja siihen liittyvät havainnot liittyvät siihen, että ihminen oli tuolloin luontoa lähempänä. Voikin miettiä, onko yliluonnollinen sittenkin luonnollista?

Hän ei halua eritellä omia kokemuksiaan, vaikka kertoo kokeneensa lapsena tilanteita, joissa henkimaailma on tullut lähelle.

- Muistan täysin elävästi tiettyjä kokemuksia. Silloin lapsena en ollut lukenut aiheesta ja yhtäkkiä koin jotain, mistä olen edelleen ihmeissäni.

Aavedata perustettiin vuonna 2011. Tutkimusryhmä perehtyy aina yhden kohteen historiaan ja tekee yöaikaan tutkimuksen aktiivisiksi koetuissa paikoissa. Paikan päältä otetaan kuva- ja äänimateriaalia. Mikä on ollut karmivin kokemus tutkimusten parissa?

- Tampereen teatterissa kellarissa naisten pukuhuoneessa kuvaan metrin päästä Jupea ja yhtäkkiä hän huitoo, koska luuli nähneensä valopallon. Myöhemmin hotellissa, kun kävimme aineistoa läpi, kuulimme nauhalta äänen, joka sanoo "Kädestä pidän kii". Jupe kysyi nauhalla, että menitkö tästä äsken, niin kuuluu vastaus "Menin", muistelee Marko.

- Näsilinnassa oli myös kaikenlaista outoa. Kun kysyimme paikan päällä sukunimeä, niin sieltä tallentui nauhalle "Keskitalo".

Katso alta Aavedatan jakso, jossa tutustutaan Satulinnan öiseen elämään.

Kilpailut

Uusimmat