Suomalaisvanhus kompastui raitiovaunussa - kuinka moni auttoi pystyyn?

04.04.2016 09:51 - Anna Hopi

Internetissä leviää koskettava kirjoitus, joka kertoo paljon vanhusten arvostuksesta. Se kertoo tilanteesta, joka tapahtui viime viikolla Helsingissä.

Räppäri Heikki Helastinen kirjoitti torstaina Facebookiin päivityksen, josta on tullut valtava nettihitti. Kirjoitus on kerännyt muutamassa päivässä yli 18 000 tykkäystä ja tuhansia jakoja, ja lisäksi useammat mediat ovat tarttuneet aiheeseen.

Kirjoituksessaan Helastinen kirjoittaa raitiovaunumatkastaan Helsingin keskustassa. Kampin lähellä iäkäs mies yritti jäädä pois kyydistä, mutta kompastui kulkuneuvon oven askelmissa. ”Toinen jalka jää kadun ja sporan väliin, kenkä putoaa sinne ja henkselit irtoaa ja housut valahtaa puoliväliin siinä rytäkässä”, Helastinen kuvailee tilannetta.

Räppäri kertoo menneensä nostamaan miestä pystyyn ja pyytäneensä muitakin matkustajia auttamaan. Kukaan ei kuitenkaan tullut paikalle.

Kun räppäri näki raitiovaunun kuljettajan lähestyvän häntä ja kaatunutta miestä, hän huokaisi helpotuksesta. Helastisen tyrmistykseksi kuljettaja ei kuitenkaan tarjonnut auttavaa kättä, vaan patisteli häntä nostamaan jättämään miehen pysäkille – matkan täytyisi jatkua nyt. Helastinen jättäytyi itse raitiovaunun kyydistä, jotta pystyisi auttamaan miestä.

"Kuski ja matkustajat lähtivät jatkamaan matkaansa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ja me jäädään siihen pysäkille kahdestaan.

Helastinen päätti saattaa miehen kotiinsa, Hietaniemen palvelukeskukseen saakka. ”Huomaan, että miehen tasapaino ei oikein toimi ja sitten mennäänkin käsikynkässä eteenpäin kuin vanhat kaverit. … Välillä miehen kenkä taas irtoaa ja housut meinaavat valua, mutta perille päästään.

Räppäri peräänkuuluttaa pyyteetöntä auttamista ihmisiltä. ”Muistetaan vaan aina auttaa tollaisissa tilanteissa niitä, jotka apua tarvitsevat, niin kuin he olisivat meidän omia mummoja tai pappoja tai lapsia. Inhimillisyyttä kehiin.

 

Pakko avautua kun veri meinaa kiehua yli välinpitämättömien kusipäiden suhteen. Lähdin äsken sporalla Kampista himaan pä...

Julkaissut Heikki Helastinen 31. maaliskuuta 2016

Kilpailut

Uusimmat