Surun murtama äiti haluaa toteuttaa tyttärensä viimeisen toiveen - viralliset tahot vastustavat

15.05.2015 17:28 - Senni Loikala

Brittinainen haluaa toteuttaa edesmenneen tyttärensä viimeisen toiveen, mutta asia ei ole edennyt toivotulla tavalla. Taistelu jatkuu.

Iso-Britanniassa puhututtaa poikkeuksellinen tapaus, jossa anonyymina julkisuudessa esiintyvä nainen, 59, tahtoo hoitojen avulla tulla raskaaksi kuolleen tyttärensä jäädytettyjen munasolujen avulla.

Naisen ja hänen 58-vuotiaan aviomiehensä ainoa tytär kuoli ennen kuin hän olisi ehtinyt täyttää 30 vuotta. Kuolinsyynä oli paksusuolen syöpä.

Kun tytär sai diagnoosin sairaudesta, meni hän laittamaan munasolunsa talteen IVF Hammersmith -klinikalle. Tuolloin nuori nainen ajatteli, että hän voisi tulla niiden avulla raskaaksi myöhemmin selätettyään syövän. Sairaus kuitenkin uuvutti hänet ja nainen nukkui pois vuonna 2011.

Lapsensa menettäneen äidin mukaan tyttären viimeinen toive oli, että äiti voisi spermalahjoituksen ja hänen säilöttyjen munasolujen avulla jatkaa sukua. Biologisesti tämä on mahdollista hoitojen avulla, vaikka nainen olisi ohittanut jo vaihdevuodet. Tällöin raskaudessa olisi kuitenkin suuremmat riskit esimerkiksi keskenmenoon.

Tyttären tahdosta ei kirjallista näyttöä

Tilanne on kuitenkin varsin ristiriitainen. Nainen ja hänen aviomiehensä ovat saaneet vastauksen newyorkilaiselta hedelmöitysklinikalta, että he saattaisivat suostua tekemään hedelmöityshoidon naiselle hänen edesmenneen tyttärensä munasoluja ja spermalahjoitusta käyttäen reilu 80 000 euron hintaan.

Iso-Britanniassa nainen on kuitenkin saanut viralliselta taholta kieltävän päätöksen munasolujen luovuttamisesta yhdysvaltalaiselle klinikalle. Perusteluina on se, ettei tyttären tahdosta ole tarpeeksi näyttöä. Esimerkiksi kirjallisesta dokumentista olisi voinut olla hyötyä.

Hedelmöityshoitojen asiantuntija ja lääkäri Mohammed Taranissin mukaan tapaus on ensimmäinen laatuaan.

- En ole koskaan kuullut sijaisraskaudesta, jossa osapuolina ovat äiti ja hänen kuolleen tyttärensä munasolut. On oikeutettua sanoa, että tämä voi olla ensimmäinen kerta maailmassa, Taranissi selvittää.


Lähde: Mirror

 

Kilpailut

Uusimmat