Vain villasukat ja sateenropina puuttuvat: 5 suosikkidekkaria tempaisevat takuulla mukaansa

12.08.2015 15:23 - Heli Thoren

Kun omasta arjestaan haluaa taatun tauon halvalla hinnalla, kannattaa avata hyvä dekkari ja linnoitua sänkyyn tai sohvalle siihen uppoutumaan.

Kirjat ovat helppo ja halpa keino saada hengähdystauko arjesta tai keksiä ajankulua loman tai vapaapäivien ajaksi. Kirjoja lukiessa unohtuvat niin huono sää kuin omat murheetkin. Lisäksi ne tarjoavat lukijalleen jännitystä, joka - ainakin dekkareiden ollessa kyseessä onneksi - saattaa olla hyvin kaukana lukijan omasta elämästä.

Poimimme viisi loistavaa dekkaria, joiden pariin kannattaa sukeltaa tilaisuuden saadessaan.

Mustat sydämet, Seppo Jokinen

Seppo Jokisen uutuus Mustat sydämet jatkaa koko ajan suosiotaan valtakunnallisesti kasvattavaa komisario Koskisen tarinaa. Sympaattinen tamperelaiskomisario on viihdyttänyt suomalaislukijoita jo 19 kirjan verran.

Tällä kertaa kirjan tapahtumat sijoittuvat osittain Australiaan, jossa Koskinen joutuu lomailun sijaan käyttämään kaikkia poliisintaitojaan selvittääkseen murhan ja lopulta myös kidnappauksen.

Kirja on taattua Seppo Jokinen -laatua. Päähenkilö-Koskiseen ei voi olla rakastumatta uudelleen ja uudelleen - niin sympaattinen jässikkä kyseessä on.

Seppo Jokinen, Mustat sydämet, Crime Time

Hypnotisoija, Lars Kepler

Lars Keplerin nimellä dekkareita kirjoittava aviopari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril syöksyivät maailmanmaineeseen tällä Joona Linna -nimisen poliisin esittelevällä kirjasarjan avausosalla.

Järkyttävästä perhesurmasta kertova kirja pitää otteessaan loppuun asti, eikä lähes kukaan kirjan hahmoista ole turvassa, kun kammottavia asioita alkaa tapahtua.

Hypnotisoijasta on tehty myös elokuvaversio ja Kepleriltä on ilmestynyt ykkösosan jälkeen myös uusi Linnasta kertovia tarinoita. Mikäli kirjoja ei kuitenkaan ole vielä lukenut, kannattaa ehdottomasti aloittaa tästä ensimmäisestä.

Hypnotisoija, Lars Kepler, Tammi

Jo Nesbö, Isänsä poika

Jo Nesbö on yksi pohjoismaiden kirkkaimmista dekkaritähdistä. Miehen kirjat ovat aiemmin kertoneet alkoholinkäyttöön taipuvaisesta Harry Holesta, poliisista, jolla terävä äly mutta vielä nopeampi temperamentti.

Tällä kertaa pääosassa on kuitenkin Sonny Lofthus, mies, joka on istunut kymmenen vuotta vankilassa rikoksista, joita hän ei ole tehnyt. Kun Lofthus saa tietää, että hänen isänsä maine on pilattu, karkaa hän vankilasta ja alkaa kostaa ihmisille, jotka ovat tehneet pahaa hänen perheelleen.

Lofthus ei ole tyypillinen hyvis: hän on narkomaani, jolla on rankka tausta. Silti hän on omaanlainen aikansa Robin Hood, joka kirjassakin on kaikkien hyvin puolella ja tuntuu omaavan lähes ylimaallisia kykyjä ennakoida ihmisten ajatuksia ja reaktioita. Kiinnostava kirja onnistuu pitämään otteeseen ensimmäisestä sivusta loppuun asti.

Jo Nesbö , Isänsä poika, Johnny Kniga

Pimeään jäänyt, Stefan Ahnhem

Pimeään jäänyt on Ruotsissa suuren menestyksen saaneen Fabian Risk -sarjan avausosa. Se kertoo järkyttävästä ketjusta murhia, joista paljastuu kammottava yhteys: yksi kerrallaan kaikki vanhassa luokkakuvassa näkyvät henkilöt saavat surmansa.

Mutta kuka surmien takana on, ja näkyykö häntä kuvassa? Asiaa kirjassa selvittää sympaattinen mutta omapäinen Rikostutkija Fabian Risk, joka ymmärtää järkytyksekseen olevansa yksi luokkakuvan lapsista.

Kotimaassaan Ruotsissa kirja on saanut loistavat arvostelut, eikä suotta. Lukija saa arvuutella murhaajaa loppuun asti ja saa silti yllättyä. Fabian Riskistä kertovan kirjasarjan toinen osa ilmestyy suomeksi vuonna 2016.

Stefan Anhem, Pimeään jäänyt, WSOY

Vip-huone, Jens Lapidus

Yksi pohjoismaisen dekkarikirjallisuuden kirkkaimmista tähdistä on ehdottomasti Jens Lapidus. Mies on asianajaja, joka kirjoittaa ihailtavan hyytävästi niin asianajajamaailman kulissien takaisista tapahtumista kuin jugoslaavirikollisten elämästä. Lapiduksen kirjoista hänen Stockholm noir -sarjaksi nimeämänsä kirjat ovat olleet myyntimenestyksiä ympäri maailman ja Rahalla saa -kirjasta on tehty myös elokuva.

Uuden sarjan pääosassa on naispuolinen asianajaja Emelie Jansson, kunnianhimoinen ja älykäs nuori nainen, joka joutuu elämänsä tulikokeeseen rikkaan suvun vesan tullessa kaapatuksi. Rinnalleen hän saa entisen rikollisen, Najdan "Teddy" Maksumin. Jännitys on taattua, kun selviää, että kaapatun miehen ystävät salaavat jotain ja että poliisiin ei voi asian tiimoilta olla yhteydessä - Emelie ja Teddy ovat siis omillaan.

Vip-huone, Jens Lapidus, Like

Kilpailut

Uusimmat