Voit selvittää, miten pitkä lapsestasi kasvaa - kokeile helppoa kaavaa

09.05.2016 12:02 - Anna Hopi

Lapsen kasvukehitystä voi arvioida yksinkertaisella laskukaavalla.

Neuvoloissa arvioidaan lapsen pituuskäyrästä kasvukehitystä. Lopullista lapsen pituutta voi kuitenkin ennustaa itsekin yksinkertaisen kaavan avulla. Kaava on ollut käytössä jo 1970-luvulta lähtien.

Geenit määrittävät 60-80 -prosenttisesti sen, miten pitkä lapsesta tulee. Kaavan antama tulos on vain arvio, koska myös ympäristötekijät, kuten ruokavalio, vaikuttaa pituuskasvuun.

Kaavassa on otettu huomioon lapsen sukupuoli ja molempien vanhempien pituus. Nuoremmat sisarukset ovat kuitenkin monesti vanhempia sisaruksia lyhyempiä.

Näin ennustat lapsesi pituuden

Pojat:

Laske yhteen äidin ja isän pituus. Lisää tähän 13 senttiä ja jaa tulos kahdella. Poikien lopullinen pituus on yleensä korkeintaan viisi senttiä enemmän tai vähemmän tästä pituudesta.

Tytöt:

 

Laske yhteen äidin ja isän pituus. Vähennä tästä 13 senttiä ja jaa tulos kahdella. Tyttöjen lopullinen pituus on yleensä korkeintaan viisi senttiä enemmän tai vähemmän tästä pituudesta.

Jos siis esimerkiksi isä on 185 senttiä pitkä ja äiti 163 senttiä pitkä, on pariskunnan yhteisen pojan pituus todennäköisesti noin 180,5 senttiä ja tytön pituus noin 167,5 senttiä.

Toinen suosittu tapa ennustaa lasten lopullista pituutta on laskea kaksi kertaa yhteen pojan pituus kaksivuotiaana tai vastaavasti kertoa kahdella tytön pituus 18 kuukauden iässä.

Suomalaisten keskipituuksia

Lopullinen aikuispituus saavutetaan noin 15–20-vuotiaana. Nainen kasvaa viimeiset pituuspyrähdyksensä yleensä 15–17-vuotiaana ja mies 18–21-vuotiaana.

Vuoden 2013 kansallisen Finriski-tutkimuksen mukaan 25–74-vuotiaiden suomalaisten miesten keskipituus oli 178 cm ja naisten 164 cm. Suomalaiset lapset ovat nykyisin pidempiä kuin esimerkiksi vuosina 1959–1971 syntyneet. Lisäksi nykyään lapset saavuttavat loppupituutensa aiempaa nopeammin.

Lähteet: Daily Mail ja Telegraph

Kilpailut

Uusimmat