Kuva: Shutterstock

Juoksumatto, hyppynaru... - lue, mitkä urheilumuodot altistavat helpoiten loukkaantumiselle

25.02.2018 17:15 - Senja Rapila

Urheillessa loukkaantumisriskiä voi vähentää varmistamalla, että liikkeet tekee oikein.

Independent-julkaisu uutisoi liikuntamuodoista, jotka laittavat sinut erityisen riskialttiiksi loukkaantumisille. Sivustolla kerrotaan, että artikkelin tiedot perustuvat National Electronic Injury Surveillance -järjestön saamiin tilastoihin.

Muun muassa vuonna 2016 kaikista eniten treenin yhteyessä loukkaantuneita henkilöitä oli mennyt ensiapuun juoksumaton takia. Kerrotaan, että jopa 34 prosenttia naisista ja 31 prosenttia miehistä olivat loukkaantuneet juurikin juoksumaton takia.

Personal trainer Harry Smith on kertonut Independent-sivustolle, että hän pitää juoksumattoa suurimpana riskitekijänä.

- Olen todistanut monien henkilöiden putoavan matolta. Useimmiten syy on, että he pudottavat puhelimensa ja panikoivat, hän kertoo.

Toinen loukkaantumisriskiä kohottava kuntoiluväline tilastojen mukaan on kuntopallo, jota käytetään muun muassa jalkojen, käsien ja lantion treenissä. Kuntopallo oli syy noin seitsemään prosenttiin ensiapu-tapauksista. Jotkin näistä tapaturmista johtui esimerkiksi pallon heittämisestä toista tasoa vastaan. Suurin osa vaurioista kohdistui pään alueelle.

Kuntopallo on suosittu treeniväline. (kuva: Shutterstock)

Myös hyppynaru ja leuanvetotanko johtivat helpommin onnettomuuksiin. Jalkojen sekä ylävartalon harjoittamiseen tarkoitettu kuminauha johti tilastojen mukaan helpoiten silmävammoihin.

- Ensisijaisesti voit välttää loukkaantumisen kuntosalilla varmistamalla, että teet liikkeet oikein. Voimaharjoitukset tarvitsevat oikean tekniikan. Kukaan ei synny niin, että osaisi tehdä kaiken heti oikein, tehokkaasti ja turvallisesti, Smith lisää.

Lähde: Independent

Lue myös: Unohditko suoristaa ryhtisi? Terveyshyödyt, joiden takia asennon korjaaminen kannattaa heti

Lue myös: Nestehukka vaikuttaa kehoosi kokonaisvaltaisesti - lue, mitä tapahtuu, jos et saa riittävästi vettä

Kilpailut

Uusimmat