Kuva: Fotolia

Foreca: Pian voi sataa jo räntää, kertoo meteorologi - "Unohda kesä"

20.08.2021 08:15 - Roy Kokkonen

Forecan sääennusteissa näkyy termisen syksyn merkkejä jo pian. Lämpimään kesäsäähän tuskin on enää paluuta.

Helteisen heinäkuun jälkeen elokuu on ollut viileä ja kostea. Forecan ennusteiden mukaan sää jatkuu keskimääräistä viileämpänä.

Kesään tuskin on enää paluuta.

– Pääsanoma on se, että unohda kesä ja käännä katseet jo syksyyn. Termisen syksyn alkaminen näyttää mahdolliselta osassa maata jo ensi viikolla, sanoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Viileyden syy piilee siinä, että Suomi kuuluu nyt ilmamassoja jakavan suihkuvirtauksen epävakaisemmalle ja koleammalle puolelle.

Mäntykannas kertoo, että sama puoli toi Länsi-Eurooppaan rankkoja sateita kesän aikana. Lämmin alue vaikuttaa liikkuvan yhä kauemmas Suomesta kohti Siperiaa, jossa hellettä riittää Pohjois-Venäjää myöden.

– Suihkuvirtauksen koleammalla puolella tulee päivittäin runsaita kuurosateita, ukkosia, ehkä pieniä rakeita ja vesistöjen yllä voidaan nähdä myös loppukesälle tyypillisiä vesipatsaita, Mäntykannas toteaa.

Jäämereltä kylmää ilmaa ja jopa räntää

Kuurosateet jatkuvat viikonlopun läpi. Samalla ilma viilenee. Osassa Lappia on mitattu jo yöpakkasia. Mäntykankaan mukaan termisen syksyn määritelmä voi täyttyä Lapissa lauantaista eteenpäin. Päivän ylimmät lämpötilat jäävät alle 10 asteen.

Ensi viikolla etelässä virtaus käy koillisesta.

– Tämä on kolein mahdollinen tilanne tähän aikaan vuodesta. Se tuo mukanaan runsaasti pilviä. Lämpötilat ovat pääosin alle 15 asteessa ensi viikon alussa. Lapin tuntureille voi ehkä ensi viikolla sataa jo vähän räntää, varsinkin jos sadetta tulee yöaikana, Mäntykannas sanoo.

Lue myös: Onko loppukesän sää lämmin vai viileä? Kuukausiennusteeseen suuri muutos

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat