Kuva: Pixabay

Selätä ainainen kiire! - 10 vinkkiä

15.01.2018 11:30 - Katja Nygård - Luettu 3 044 kertaa

Kiire on vain tunne, josta on mahdollista päästä eroon. Mutta miten?

1. Tee aina yksi aikaa vievä projekti loppuun ennen seuraavan aloittamista. Monta keskeneräistä tehtävää aiheuttavat päässä loppumattoman kaaoksen. Mitä paremmin pystyt keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, sitä enemmän kyvyttömyyden tunne helpottuu.

2. Karsi kalenteristasi sellaiset tekemiset, jotka eivät tuota iloa, vaan ovat muuttuneet pelkäksi suorittamiseksi.

3. Päästä itsesi (edes joskus) vähän helpommalla. Käytä hyväksesi kaikki olemassa olevat apukeinot esimerkiksi ruuanlaitossa: osta valmiiksi pilkottua salaattia, pakasteperunamuussia sekä valmiskeittoja tai lämpimiä välipaloja, joihin lisätään vain vesi.

4. Kiireen pahin vihollinen on ennakointi, joten ennakoi niin paljon kuin mahdollista: valitse seuraavan päivän vaatteet valmiiksi edellisenä iltana, kuori perunat seuraavaa ruokailua varten, selvitä reitti seuraavan päivän tapaamiseen, ajasta autoon lämmityslaite, joka säästää aamulla aikaa ikkunoiden raapimiselta…

5. Heitä pois turhat tavarat. Mitä enemmän sinulla on kotiasi ja elämääsi hallitsevia tavaroita sitä levottomampi olo sinulla todennäköisesti on. Mistä kaikesta voisit luopua sen sijaan, että mietit, mitä voisit seuraavaksi hankkia?

6. Jos elät eilisessä tai haaveilet huomisesta, et ehdi nauttia tästä hetkestä. Kiinnittämällä ajatuksesi tähän hetkeen saat varmemman olon siitä, että pystyt hallitsemaan juuri nyt käsillä olevia asioita. Jos murehdit tekemättömiä asioita menneisyydestä tai stressaat tulevia, mielesi erehtyy ajattelemaan, että sinun pitäisi pystyä ratkaisemaan tuo kaikki samalla kertaa.

7. Kun kiire (tai sen tunne) on kovimmillaan, pysähdy. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta, eihän kiireessä ole aikaa pysähtyä. Kiire on kuitenkin vain tunne, josta voi päästä eroon. Saatat huomata vaikutuksen hetkessä: kun annat aivoillesi hetken aikaa hengähtää, asiat päässäsi saavat myös tilaa jäsentyä. Sen jälkeen kaikki voi tuntua helpommalta, vaikka pienen tauon johdosta aikaa toteuttamiseen olisikin viisi minuuttia vähemmän. 

8. Kirjoita joka ilta ylös tärkeysjärjestyksessä 5 asiaa, jotka haluat saada seuraavan päivän aikana hoidettua. Vaikka kiusaus kävisi suureksi, älä tee enempää kuin nämä asiat. Älä lannistu tai soimaa itseäsi, vaikket ehtisi tehdä kaikkia. Kirjoita joka ilta uusi lista ja siirrä edellisen illan listalta ensimmäiseksi ne asiat, joita et tänään ehtinyt hoitaa.

9. Kun opit sanomaan ei, annat samalla mahdollisuuden niille asioille, joille sanoisit kyllä. Älä tee kompromisseja oman hyvinvointisi kustannuksella.

10. Ethän vertaa itseäsi ja aikaansaannoksiasi toisten tekemisiin? On helppoa saada Facebookissa elämänsä näyttämään superjärjestelmälliseltä, mutta todellisuudessa kukaan ei samaan aikaan käy sienimetsässä, lajittele valokuvia, tee kuntopiiriä ja paista korvapuusteja. Tosielämä on jotain ihan muuta. Kaikilla.

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat