Kuva: Shutterstock

Muistisäännöt vanhemmille: Näin ehkäiset ja hoidat lapsen täitartunnan

23.11.2019 16:15 - Karoliina Kotala

Ilmojen viiletessä ja pipokauden alkaessa lisääntyvät täitartunnat.

Jos perheessä on tarha- tai kouluikäisiä lapsia, kannattaa vanhempien olla tietoisia täimahdollisuudesta. Useissa päiväkodeissa ja kouluissa törmätään täitartuntoihin syksyn tullen eikä täitartuntaa tarvitse häpeillä; täit eivät esimerkiksi kerro kantajansa huonosta hygieniasta. Jos huomaat omalla lapsellasi täitä, asiasta pitää ilmoittaa myös kouluun tai tarhaan, jotta henkilökunta osaa olla tarkka täiden leviämisestä.

Jotta täitartunnalta vältyttäisiin, lasta kannattaa muistuttaa, että lakkia on hyvä säilyttää takin hihassa tai repussa. Täit leviävät helpommin, jos hattu pyörii käytävillä ja menee väärään päähän. Hiuspampuloita tai -pinnejäkään ei kannata vaihdella muiden lasten kanssa, harjoista puhumattakaan.

Jos tiedossa on, että tarhassa tai koulussa on liikkeellä täitä, on apteekista saatavilla täitartuntaa ehkäiseviä shampoita, joilla hiukset pestään muutaman kerran viikossa. Saatavilla on myös suihketta, jota suihkutetaan hiuksiin aamulla ennen tarhaan tai kouluun lähtöä.

Jos täitä kuitenkin päänahasta löytyy, on apteekista saatavilla täishampoota. Tehokkaimmat shampot hoitavat täit yhdellä pesulla ja ehkäisevät myös tulevia tartuntoja. Hoito kannattaa aloittaa välittömästi, sillä täit lisääntyvät nopeasti. Muista myös pestä kaikki petivaatteet, pyyhkeet sekä käytössä olleet vaatteet 60 asteessa. Myös leikissä mukana olleet pehmolelut voi pakastaa tai pestä 60 asteessa. Huomioi myös muut mahdollisesti hiusten läheisyydessä olleet vaatteet ja esineet, kuten hiuspompulat ja korvakuulokkeet.

Lähteet: Terveydeksi

             Hyvä terveys

Lue myös: Haluatko saada älykkäitä lapsia? Tutkijat vannovat pähkinöiden nimeen

Kilpailut

Uusimmat