Kirkan syntymästä 65 vuotta - kuuntele ennenjulkaisematon haastattelu!

22.09.2015 09:00 - Anna Hopi

Iskelmän haastattelussa laulaja kertoi muun muassa, miten päätyi viihdealalle.  

Suomalaisen iskelmämusiikin kiistaton tähti Kirill "Kirka" Babitzin syntyi vuonna 1950. Miehen ura lähti käyntiin läpimurtokappaleella Hetki lyö, joka oli käännös The McCoys-yhtyeen kappaleesta Beat the Clock. Kirkan hittejä tunnetaan usealta vuosikymmeneltä ja niiden joukkoon lukeutuvat kappaleet Varrella virran, Tie huomiseen, Surun pyyhit silmistäni ja Hengaillaan, joista viimeinen oli Euroviisuedustuskappale vuonna 1984.

Kirka olisi halunnut esittää uransa aikana rockmusiikkia ja levytti 1980-luvulla raskaampaakin musiikkia. 1990-luvun Kirka muistetaan Mestarit Areenalla -kokoonpanosta, jossa muita jäseniä olivat Pepe Willberg, Pave Maijanen ja Hector. Laulaja menehtyi vuonna 2007 sydänkohtaukseen kotonaan. Kirka valmistautui tuolloin juuri Tanssii tähtien kanssa -ohjelman toiselle tuotantokaudelle.

Kirkan lisäksi myös hänen auto-onnettomuudessa menehtynyt veljensä Sammy ja siskonssa Muska tunnetaan musiikkialalta.

Iskelmällä on Kirkasta tallessa ennen julkaisematonta haastattelumateriaalia, jota ei ole koskaan vielä kuultu kokonaisuudessaan taajuudella tai verkossa. Nyt jaamme tämän äänimateriaalin Kirkan faneille. Haastattelu on tehty vuonna 2002, jolloin Kirka oli vielä elämänsä voimissa.

Mestari kertoi tuolloin muun muassa, milloin halu laulu-uraan heräsi.

- Esiintymiseen heräsi halu varmaan jo viisivuotiaana. Laulamiseen ehkä 11-12-vuotiaana, kun isoveljeni Sammy toi ensimmäisiä levyjä kotiin. Hän oli lähettinä ollut silloisella Musiikki Fazerilla, joka käsittääkseni silloin ainoana myi levyjä ja toimitti singlejä levyautomaatteihin, muisteli Kirka.

-  Ammensin sieltä Elvis Presleytä ja Paul Ankaa. Sitten alkoi tulla The Beatles, Rolling Stones ja sitä rataa. Korkeimmalle pölähti jostain syystä Little Richard. Pidän häntä edelleen maailman parhaimpana rocklaulajana, koska hän on upea persoona ja kaikki laulutkin ovat hänen säveltämiään.

Kirka muisteli ensimmäisen keikkansa olleen vuonna 1962 tyttöjen ammattikoululla kansakoulukadulla Helsingissä.

- Olin laulanut kuukauttakaan silloin, olin tuolloin 18-vuotias. Silti oli hirveä meininki päällä. Kundit olivat minua viisi-kuusi vuotta vanhempia ja ylioppilaita. Rautalankabuumi oli juuri mennyt ohi, ja jonkun piti bändissä osata laulaa. Minä en osannut yhtään laulaa, mutta ei se mitään.

- Se, että oli rytmitajua ja melodianymmärrystä, riitti aika pitkälle. Esitimme lainamateriaalia, kun emme osanneet omiakaan tehdä. Huhu meistä kulki nopeasti ja saimme isoja määriä keikkoja. Koulun bileitä ja erilaisia tapahtumia. Ylioppilaskunnat oli suuri työnantaja.

Kirka keikkaili nuoruudessaan The Creatures -yhtyeessä. Varsinainen läpimurto oli kuitenkin vuonna 1967, kun hän liittyi mukaan Dannyn talliin. Näin Danny muistelee Iskelmän haastattelussa Kirkan uraa.

- TyönsinKirka Babitzinin lavalle ja hänestä tuli jättiläinen opittuaan vuorovaikutuksen. Kiersimme Kirkan kanssa useita kiertueita yhdessä. En olisi halunnut luopua siitä, mitä saimme yhdessä aikaan. Se oli niin kivaa, kertoo Danny.

- Kun Kirkan suosio kuitenkin vain kasvoi ja kasvoi, niin kysyin häneltä, että haluatko tehdä oman show'n. Tarjouduin tuottamaan ohjelman, oman Rock 'n roll -sirkus-shown. Hän ei halunnut aluksi mennä, mutta koska ura oli kovassa nousussa, hän halusi yrittää parhaansa.



Kuuntele Kirkan haastatteluklipit ylhäältä ja alta.

Kilpailut

Uusimmat