Kuva: Fotolia

Tuntuuko olosi ahdistuneelta parisuhteessa? 8 keinoa tunteiden käsittelemiseksi

30.07.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Ahdistuksen syy voi löytyä myös muualta kuin parisuhteen tuomista haasteista.

Onko olosi alakuloinen ja ahdistunut, etkä osaa määritellä syytä? Joskus omat henkilökohtaiset huolet saattavat heijastua myös parisuhteeseen, jolloin ongelmien saattaa kuvitella johtuvan itse suhteesta. Love Panky -sivusto listasi keinot, jotka kannattaa ottaa avuksi, jos olo tuntuu parisuhteessa ahdistuneelta.

Älä yritä hallita kaikkea

Jos sinulla on taipumus kontrolloida kaikkea, tämä voi olla todennäköinen syy kokemallesi ahdistukselle. On hyväksyttävä, että parisuhteessa et voi hallita toisen osapuolen tekemisiä jatkuvasti, ja joskus asiat menevät juuri päin vastoin kuin toivoisit. Rentoudu, ja antaudu silloin tällöin tilanteen vietäväksi.

Älä satuta kumppaniasi

Kokemasi ahdistus voi satuttaa myös seurustelukumppaniasi, sillä ahdistunut ihminen usein työntää läheiset ihmiset kauemmaksi itsestään. Jos parisuhteenne ongelmat ovat syyllisiä kokemallesi ahdistukselle, ole tarkkana, sillä käytöksesi voi entisestään hidastaa vaikeuksien ratkaisemista.

Ajattele, ennen kuin toimit

Ahdistuneena on taipumusta toimia ajattelematta seurauksia. Ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä, vedä syvään henkeä ja rauhoitu hetki. Näin säästät itsesi ja kumppanisi turhilta, väärinkäsitysten aiheuttamilta riitatilanteilta.

Älä kasaa tunteita sisällesi

Pahinta mitä voit tehdä, on antaa ahdistuksen kasvaa sisälläsi kertomatta siitä rakkaallesi. Ole rehellinen omista tunteistasi. Mieltä painavat asiat on parempi selvittää ennen, kuin ne ovat kasvaneet mielessäsi liian suuriksi ja pääsevät purkautumaan hallitsemattomasti.

Älä ylianalysoi

Tällainen käytös johtaa todennäköisesti riitatilanteisiin, jotka olisitte voineet välttää avoimella keskustelulla. Kysy kumppaniltasi rohkeasti, mitä hän tarkoitti sanomisellaan tai käytöksellään.

Älä jää vellomaan ahdistukseen

Voit kokeilla korvata ahdistuksen tunnetta mielekkäällä tekemisellä, joka saa pääsi tyhjentymään täysin ajatuksista. Näin saat hetken hengähdystauon negatiivisista tunteista. Ongelmien ratkaisu voi olla helpompaa, kun olet saanut perspektiiviä asioihin.

Älä anna menneisyyden pilata tulevaisuuttasi

Parisuhteessa kokemasi ahdistus voi olla peräisin jo edellisten seurustelusuhteidesi ajoilta. Olet huomaamattasi voinut kantaa taakkaa traumaattisesta erosta tai luottamusongelmista myös nykyiseen parisuhteeseesi.

Selvitä ahdistuksen perimmäinen syy

Syy negatiivisille tunteille tulisi selvittää, etenkin, jos kokemasi ahdistus on päivittäistä. On hyvä oppia tunnistamaan näitä tunteita aiheuttavat tilanteet tai käyttäytymismallit, jolloin kykenet reagoimaan tilanteeseen välittömästi ja katkaisemaan ahdistuksen kierteen.

Lähde: Love Panky

Lue myös: Pidä suhde intohimoisena - 10 vinkkiä

Kilpailut

Uusimmat