Kuva: Fotolia

Pystyykö omia tunteitaan ja rakastumista hallita? Kyllä, sanovat tutkijat

22.12.2016 17:45 - Senja Rapila

Ilmeisesti omia tunteitaan on mahdollista säädellä paremmin kuin on ajateltu.

Sanonta kuuluu, että sitä ei voi valita milloin ja keneen rakastuu. Eikä asialle voi tehdä mitään, jos ei enää jostain syystä rakastakaan. Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin väitetään, että omia tunteitaan pystyy hallitsemaan paremmin kuin on aiemmin luultu.

Missourin Yliopiston tutkijat ovat nimittäin huomanneet, että on mahdollista kasvattaa tai vähentää tunteitaan tietoisesti jotain henkilöä kohtaan. Tutkijat kutsuvat sitä rakkauden säätelyksi.

Miten tutkittiin?

Tutkimukseen otettiin yhteensä 40 osallistujaa. Kaksikymmentä osallistujaa olivat pitkässä parisuhteessa ja muut olivat juuri eronneet kumppanistaan. Keskimääräinen aika erosta oli noin kolme kuukautta.

Jokaista osallistujaa pyydettiin tuomaan tutkimusta varten 30 kuvaa heidän nykyisistä tai entisistä kumppaneistaan. Heitä pyydettiin kertomaan suhteestaan kumppaniinsa tai ex-kumppaniinsa samalla, kun heidän aivokäyriään mitattiin.

Tutkimuksen aikana osallistujia pyydettiin katsomaan kuvia ja ajattelemaan positiivisia ajatuksia kumppanistaan, parisuhteestaan ja suhteen tulevaisuudesta, ennen kuin heidän aivokäyriään ja tunteitaan verrattiin jälleen. Toisella kerralla osallistujia pyydettiin katsomaan kuvia negatiivisten tunteiden kanssa. Samalla osallistujan aivokäyriä tutkittiin taas.

Tutkimuksessa otetuista aivokäyristä kävi ilmi, että sen jälkeen kun osallistujat olivat ajatelleet positiivisia asioita kumppanistaan, he kertoivat tuntevansa olonsa paljon kiintyneemmiksi ja rakastuneimmiksi. Kun osallistujat olivat ajatelleet vain negatiivisia ajatuksia kumppaneistaan, heidän tunteensa luhistuivat ja he kertoivat tuntevansa vähemmän kiintymystä kumppaniinsa.

Eli vaikka et voi kirjaimellisesti hallita tunteita ja rakastumista, voit kuitenkin vaikuttaa siihen, mitä tunnet toista henkilöä kohtaan. Varsinkin parisuhteessa kannattaa mieluummin ajatella kumppanin positiivisia puolia sen sijaan, että näkisi hänessä pelkästään negatiivisia puolia.

Lähde: Independent

Lue myös: Älä stressaa epävarmuudesta, vaan pidä hermot jäässä - vinkit suhteen alkuvaiheeseen

Lue myös: Yllättävä merkki, joka saattaa kieliä siitä, että suhteenne on tulossa tiensä päähän

Kilpailut

Uusimmat