Kuva: Shutterstock

Pienten lasten vanhemmat törmäävät piinalliseen aikapulmaan - suomalaisäidit kertovat kokemuksistaan

22.03.2019 12:45 - Milena Raappana

Parisuhteeseen syntyy kinkkinen tilanne, kun toinen jaksaa touhuta ja toisella ei ole siihen voimia.

Pienten lasten kanssa oma vapaa-aika yleensä jää vähälle. Mutsimedian podcastin juontajat Mia ja Maria pohtivat Äidin oma aika -jaksossa, millainen pulma parisuhteeseen syntyy, jos toisella on omaa aikaa ja toisella ei tai se menee pelkästään lepäämiseen.

- Oma kokemukseni on, että miehet pääsevät nopeammin yli vauvavuoden väsymyksestä ja ajanpuutteesta. Se on merkittävä kohta parisuhteessa, kun toinen pääsee nopeammin jaloilleen omien menojensa kanssa ja toisella se kestää, Mia sanoo.

- Meillä on sama juttu, mutta kun kumppani ehdottaa minulle omaa aikaa, niin en välttämättä jaksa tehdä mitään, Maria kertoo.

Naiset kertovat, että tilanne on ristiriitainen. Heidän kokemuksensa mukaan kumppani ei välillä ymmärrä, että naisten oma aika menee pelkästään voimien keräämiseen.

- Se on hirveää, kun siitä tulee valtapeli, että mikä se oma aika on ja mikä toisen aika on. Kun kumppani sanoo lähtevänsä tapaamaan ystäviään, niin ne voimavarathan valuu yhteiseen laariin. Mutta jos itsellä on ollut rankka viikko eikä ollenkaan omaa aikaa, niin ensimmäinen tunnereaktio syvälle sisimmässä on katkeruus ja marttyyriys. Se alkaa itseäkin ottaa päähän, kun väsymys ikään kuin puhuu sinun kauttasi, Mia kuvailee.

- Minulla täytyy olla aikaa miettiä rauhassa ja olla vain, jotta tiedän, mitä itse haluaisin vapaa-ajallani tehdä. Ikään kuin sellainen tyhjä hetki miettimiselle. Mutta jos ei ole sitä lungia aikaa ollenkaan, niin vapaa-ajan sattuessa käytän sen vain olemiseen eikä silloin tule harrastettua tai tehtyä muita juttuja, Maria sanoo.

Mian ja Marian mielestä tekemättömyys on myös hyvä asia. Suorittamisesta ja sosiaalisesta mediasta nousee turhia paineita, että koko ajan pitäisi olla tekemässä jotain.  

- Jatkuva itsensä viihdyttäminenhän on vähän ongelma. Silloin ei ota ikinä yhteyttä takaisin omaan itseensä. Kun sinulla on omaa aikaa, niin tarvitseeko silloin ihan hirveästi tehdä jotain? Mia pohtii.

Kuuntele Äidin oma aika -jakso RadioPlaysta täältä.

Lue myös: Äidin jakama siivousniksi jakoi mielipiteet rajusti - nokkela vai outo?

Lue myös: Ruokavalio, hyvä sänky ja säännöllinen rytmi - vinkit, joiden avulla saat lapsesi nukkumaan paremmin

Kilpailut

Uusimmat