Tehosta aivojesi toimintaa - 7 tärkeää ravintolisää
Ihmisen aivot vaativat melkoisesti kaloreita toimiakseen. Siksi on tärkeää muokata ruokavaliosta sellainen, että aivomme pysyvät mahdollisimman terveinä.
1. DHA
Dokosaheksaeenihappo on omega-3-rasvahappo, joka on yksi aivojen parhaista suojelijoista. Parhaiten tätä saa erilaisista kalaöljyistä. Kasvissyöjänä DHA:ta voi saada levästä johdettuna.
2. Resveratroli
Tätä yhdistettä on luonnollisesti viinirypäleissä, mikä selittää punaviinin hyvät vaikutukset. Se hidastaa ikääntymistä, kohentaa aivoverenkiertoa ja estää rasvasolujen muodostumista. Suositeltu viinilasillinen ei kuitenkaan sisällä tarpeeksi resveratrolia, vaan sitä kannattaa nauttia myös lisäravinteena.
3. Kurkuma
Kurkuman aktiivisella osalla kurkumiinilla on tulehdusta vastustavia vaikutuksia. Sen on todettu myös vähentävän aivosairauksien riskiä. Kannattaa ottaa siis tavaksi tehdä curryruokia, sillä muuten kurkumaa on vaikeaa saada säännöllisesti.
4. Probiootit
Probiootteja sisältävät ruuat voivat kohentaa aivojen toimintaa, sekä vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Moniin jogurtteihin on lisätty näitä bakteereita, mutta kannattaa muistaa, että ne sisältävät usein paljon sokeria. Ihanteellisinta olisi siis saada probioottinsa ravintolisistä.
5. Kookosöljy
Kookosöljyillä voi hoitaa ja ehkäistä hermoston rappeumasairauksia. Öljyn voi nauttia sellaisenaan teelusikalla tai lisätä ruuan sekaan.
6. Alfalipoiinihappo
Kehon solujen sisältämä rasvahappo, josta tutkijat ovat kiinnostuneita aivohalvausten ja dementian hoitokeinona. Kehomme tuottaa tarpeeksi tätä rasvahappoa, mutta varsinkin huonon ruokavalion omaava voi myös ottaa tätä ravintolisänä.
7. D-vitamiini
D-vitamiini mielletään luiden terveyttä parantavaksi aineeksi, mutta sillä on myös vaikutuksia kehoon ja aivoihin. D-vitamiinin puutos saattaa myös aiheuttaa masennusta. Luontaisia lähteitä ovat sienet ja kylmän veden kalat.
Lähde: Tuhon siemenet. Miksi viljat, hiilihydraatit ja sokerit tuhoavat aivosi? Basam Books 2014.