Uusi syömishäiriö vie miesten terveyden - lääkärit varoittavat

13.08.2015 12:31 - Reetta Haverinen

Liiallinen treenaaminen saattaa aiheuttaa lieveilmiöitä, joka vaikuttaa myös lihaksiaan kasvattaviin miehiin.  

The Huffington Post-lehti kertoo, että tuoreen tutkimuksen mukaan atleettista ulkonäköä tavoittelevat miehet ovat tulleet huolestuttavan riippuvaisiksi erilaisista treenivalmisteista. Asiantuntijoiden mukaan ilmiö on verrattavissa esimerkiksi bulimiaan tai anoreksiaan, jotka ovat vakavia syömishäiriöitä.

Miesten ruokavalio on muuttunut ahkeran treenaamisen ja tavoitteellisen harjoittelun vuoksi varsin rajoittuneeksi. Tavallinen ruoka korvataan proteiinipatukoilla ja -pirtelöillä, joilla treenaajat pyrkivät maksimoimaan treeninsä hyödyt.

Proteiinibuumi

Proteiinituotteiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja erilaisia urheiluvalmisteita löytyykin nykyisin lähes jokaisesta lähimarketista. Aterioiden korvaaminen erilaisilla pulvereilla ja jauheilla voi proteiinien saannin kannalta toimia, mutta monet muut elintärkeät vitamiinit ja hivenaineet jäävät urheiluvalmisteita saamatta. Siten niillä ei tulisi korvata kokonaisia aterioita.

Proteiinin liikasaanti terveydelle vaarallista

Lisäksi proteiinivalmisteiden liikakäyttö voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Niukalla, korvikeruokavaliolla riski sairastua osteoporoosin ja erilaisiin maksa- ja munuaissairauksiin kasvaa.

Kalliiden proteiinituotteiden nauttiminen ei ole välttämätöntä, vaikka treenaisikin lujaa. Lihaksia voi rakentaa myös oikealla ruoalla. Paljon urheilevat ihmiset takaavat oman proteiinin saantinsa esimerkiksi nauttimalla päivittäin lihaa, kananmunia, maitotuotteita, papuja, tofua ja pähkinöitä. Kropan ravitseminen aidolla, oikealla ruoalla on aina parempi vaihtoehto kuin keinotekoisten tuotteiden energioilla eläminen.

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat