Tupakoitsijoilla on mustat keuhkot - syy selvitettiin

13.10.2015 11:25 - Senni Loikala

Tutkijat ovat nyt selvittäneet, miksi sikarin polttelijoiden keuhkot tummuvat.

Tutkijat siirsivät keuhkoolaajentumaan menehtyneiden keuhkoista tummaa ainesta hiiriin, jotka alkoivat voida huonosti.

Yhdysvaltalaiset tutkijat päättivät todistaa, mikä oli aiheuttanut mustan värin keuhkolaajentumaan menehtyneiden ihmisten keuhkoihin. Keuhkolaajentuma on tila, jossa hengitysteho pienenee ja keuhkorakkuloiden seinämät tuhoutuvat. Suurin riskitekijä sille on tupakoiminen.

Sen vuoksi tutkimus saattaa herätellä erityisesti tupakoitsijoita, joiden keuhkot ovat koetuksella.

Vaikutuksia DNA-säikeisiin

Tutkijat David Corry ja Farrah Kheradmand kertovat, että keuhkoissa oleva tumma väri koostuu liukenemattomasta hiilidioksidista. Se on kertynyt pienen pienistä, nanokokoisista partikkeleista.

Kyseisiä partikkeleita löytyy erityisesti dendriittisoluista, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmämme kannalta. Partikkelit ovat tarpeeksi pieniä rikkoakseen DNA-säikeitä kyseisissä soluissa.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkijat siirsivät menehtyneiden ihmisten keuhkoista tummaa ainesta hiirten neniin. Tällöin hiirille alkoi kehittyä keuhkolaajentuma, mikä vahvistaa kyseisten partikkeleiden olevan vaarallisia ihmisen terveydelle.

Mitä enemmän hiiriä altistettiin partikkeleille, sitä pahempia seurauksia ne saivat. Paras tapa pitää keuhkolaajentuma loitolla on välttää altistumista kyseisille partikkeleille, tutkijat summaavat.

Keuhkolaajentuman lisäksi tupakointi altistaa muun muassa hengenahdistukselle, keuhkosyövälle ja keuhkoahtaumataudille.

 

Lähde: The Latest News

Kilpailut

Uusimmat