Ammattiavun hakeminen ei ole häpeä - terapiamyytit kumottiin

19.10.2015 11:52 - Tiina Svensk

Avun pyytäminen ei tee ihmisestä heikkoa tai hullua.

Vaikka tietoisuus mielenterveysongelmista onkin kasvanut vuosikymmenten saatossa huomattavasti, on monilla ihmisillä yhä vahvoja ennakkoluuloja heitä kohtaan, jotka käyvät puhumassa ammattiauttajalle. Usein omien ongelmien kanssa ei uskalleta hakea apua, sillä omaa avuntarvettaan vähätellään ja verrataan muihin.

Huffington Post -listasi yleisimpiä myyttejä, joita terapiaan liitetään:

1. Ammattiavun hankkiminen edellyttää "vakavia ongelmia": Yleisin harhaluulo on, että omat vastionkäymiset ja ongelmat elämässä ovat pienempiä kuin muiden. Omia kokemuksia vertaillaan toisten suuriin koettelemuksiin, vaikka todellisuudessa ei kannattaisi.

Ei myöskään ole heikkouden merkki hakeutua terapeutille tai psykiatrille. Päinvastoin: uskallat ja opit kohtaamaan ongelmasi ja saat työkaluja niiden ratkaisemiseen. Omien kokemusten vertailu toisten kokemuksiin on myös turhaa - aina löytyy joku, jolla menee huonommin.

2. Terapiassa puhutaan lapsuuden ongelmista: Vaikka menneisyyden tapahtumia saatetaankin käydä läpi samalla, kun käsitellään ajankohtaisia asioita, terapiassa ei automaattisesti käydä läpi lapsuutta. Tietyt hoitokeinot ja -muodot keskittyvät enemmän menneisyyteen, jonka avulla voidaan ymmärtää nykyisiä käyttäytymismalleja. Kaikki terapiamuodot eivät sovellu jokaiselle, ja omista mieltymyksistään voi kertoa terapeutille.

3. Terapeutti on maksullinen ystävä: Terapeutti on koulutettu ja täysin objektiivinen ammattilainen, jonka työ on olla täysin neutraali. Ystävä toimii toki tukena vastoinkäymisten kohdatessa, mutta useimmiten ystävät eivät kykene olemaan täysin objektiivisia eri tilanteiden kohdalla.

Ystävä antaa sinulle neuvoja, mutta terapeutti antaa sinulle toimivia työkaluja, joiden avulla voit saavuttaa tavoitteesi.

4. Terapia kestää ikuisuuden: Jotkin potilassuhteet kestävät pidempään kuin toiset, mutta joskus jo muutama kerta saattaa auttaa sinua näkemään tilanteen aivan uudella tapaa. Ennakkoon voi kuitenkaan harvoin määritellä, kuinka monesti ammattiauttajalla kannattaa käydä.


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat