Kuva: Fotolia

Nyt se todistettiin: Jo pieni määrä alkoholia tekee sinusta entistä nälkäisemmän!

11.01.2017 15:45 - Erica Alaluusua - Luettu 105 kertaa

Otitko alkuruokasi yhteydessä lasin viiniä ja huomasit pian syöneesi totuttua enemmän? Tutkimuksen mukaan voit syyttää alkoholin vaikutusta aivoissasi.

Jo alkoholiannos itsessään sisältää melko paljon kaloreita, joten voisi kuvitella sen helpottavan nälän tunnetta edes hetkeksi. Aikaisemmin on oletettu, että alkoholi vaikuttaisi itsekontrollin heikentymiseen, minkä myötä ihminen olisi taipuvaisempi ylensyöntiin.

Ylensyönti johtuu kuitenkin juomastasi alkoholista, väitetään tuoreessa brittitutkimuksessa. Tutkimuksen suoritti Francis Crick Institute. Siitä uutisoivat esimerkiksi BBC ja Daily Mail.

Tutkimus toteutettiin hiirillä, jotka jaettiin kahteen ryhmään: Toiselle ryhmälle annettiin alkoholiannoksia ennen syömistä, kun taas muut saivat pelkkää suolaliuosta. Tutkimusjakso kesti kolme päivää.

Tuloksista selvisi, että alkoholi lisäsi selvästi ylensyöntiä. Hiiret, joille annettiin alkoholia, söivät 15-20 prosenttia enemmän kuin hiiret, jotka saivat pelkkää suolaliuosta.

Sekä hiiriltä että ihmisiltä löytyy aivoista neuroneja, jotka aktivoituvat yleensä vain voimakkaassa nälässä. Tutkimuksissa huomattiin, että alkoholin etanoli sai nämä neuronit aktivoitumaan. Kun tutkijat estivät neuronien aktiivisuuden, lakkasivat hiiret syömästä ylimääräistä. Tutkijat tulivat tulokseen, että pysymällä erossa alkoholista vaikutus olisi sama.

Tutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että alkoholinkäytöllä voisi olla yhteys ylimääräisten kilojen kertymiseen. Näin ollen voi olla viisasta, että jätät yömyssyt kotona minimiin.

Lue myös: Suosikkidrinkin juomisella järkyttäviä haittavaikutuksia - verrattavissa kokaiiniin?

Lähde BBC, Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat