Kuva: Fotolia

Onko kaikki kropassasi kunnossa? 6 asiaa, joita tarkkailla kuukautisten aikana

13.02.2017 22:15 - Rea Haverinen - Luettu 3 147 kertaa

Kuukautisten aikana on hyvä tarkailla kehoa ja kiinnittää huomiota siihen, ovatko kaikki lieveilmiöt normaaleja, vai pitäisikö niistä kenties huolestua.

Kuukautiset ovat monelle ikävä riesa, joita pyritään kontrolloimaan eri keinoin. Suurin osa kuukautisten oireista (kuen vatsakipu ja runsas vuotaminen alkupäivinä) ovat vielä normaaleja, mutta on myös hyvä tietää, milloin kannattaa huolestua tai ainakin kysyä asiantuntijan mielipidettä.

Tarkkaile seuraavia asioita: 

- Jos vuoto on todella runsasta usean päivän ajan, kannattaa asiaa alkaa tarkkailla. Kuusi tampoonia vuorokaudessa on vielä normaali määrä, mutta jos kuukautiset ovat kestäneet jo useamman päivän ja tampoonia joutuu silti vaihtamaan parin tunnin välein, voi olla syytä huoleen. 

- Jos vuoto on todella vaaleanpunaista, tai ohuen näköistä, kannattaa tilannetta tarkkailla ja mahdollisesti kysyä asiasta ammattilaiselta. Syynä voi tuolloin olla esimerkiksi liian alhaiset estrogeenitasot. 

- Jos kuukautisesi ovat valtavan kivuliaat, voi se olla oire endometrioosista. 

- Jos vuotoa tulee kuukautisten välissä tasaiseen tahtiin, voi sinulla olla syytä huoleen. Tiputtelu voi olla merkki vaikkapa sukupuolitaudista tai kilpirauhasongelmista. 

- Jos kuukautisveresi sisältää paljon klimppejä, kannattaa tilannetta tarkkailla. Ne voivat kieliä esimerkiksi endometrioosista. 

- Jos kuukautisesi kestävät reilusti yli viikon, kannattaa kääntyä gynekologin puoleen. 

Lue myös: Kuukautistesi alkamisikä paljastaa, milloin vaihdevuotesi alkavat

Lue myös: Joogaohjaajan hätkähdyttävästä videosta hitti - kuukautisveri peittelemättömänä esillä haaroissa

Lähde: Good Housekeeping

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat