Vesipiipun ystäville huonoja uutisia

19.05.2014 09:55 - Senni Loikala

Amerikkalaistutkijat pyysivät kokeneita vesipiipun polttajia jättämään harrastuksensa viikoksi. Sen avulla saatiin tietoa terveysvaikutuksista.

Monet saattavat pitää vesipiipun käyttöä harmittomampana kuin tupakan. Tuore amerikkalainen tutkimus osoittaa, että vesipiipun vaarat ovat kyseistä uskomusta suurempia. 

Tutkimus vahvisti, että vesipiipun polttaminen sille tarkoitetuilla tupakkavalmisteilla lisää syöpää aiheuttavien karsinogeenien ja nikotiinin määrää virtsassa. Terveysriskien katsottiin olevan samanlaisia kuin tupakanpolttajilla.

Tutkimukseen otti osaa 55 tervettä ja kokenutta vesipiipun käyttäjää. Heidän tuli olla viikko polttamatta vesipiippua. Osallistujat antoivat virtsanäytteet, minkä jälkeen he saivat suunnata baareihin, joissa vesipiipun poltto oli sallittua. Illan vierähdettyä olivat luvassa uudet virtsanäytteet. Osallistujat täyttivät myös heidän vesipiipun käyttöään selvittäneen kyselyn.

Kun tutkijat vertasivat kunkin osallistujan kahta virtsanäytettä keskenään, havaittiin niistä huomattavia eroja. Vesipiipun polttamista sisältäneen illan jälkeen nikotiinin pitoisuus virtsassa oli 73 kertainen aiempaan verrattuna. Kotiniinin määrä nelinkertaistui. Karsinogeenien määrä lisääntyi myös huomattavasti.

Vesipiipun polttaminen altistaa syövälle sekä muille sairauksille, summaa tutkimus.

Lähde: Tech Times

Kilpailut

Uusimmat