Kuva: Katsomo

Näyttelijä Leea Klemola MTV:lle: "Louhimies ei ymmärrä, että nainenkin on ihminen"

20.03.2018 09:45 - Reija Saarinen

Aku Louhimiehen käytös nousi eilen suuresti otsikoihin.

Yle uutisoi eilen ohjaaja Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä elokuvamaailmassa. Jutun mukaan monet Louhimiehen elokuvissa näytelleet naiset olivat kokeneet muun muassa nöyryytystä, jopa pelkoa kuvaustilanteissa.

Jutun julkaisun jälkeen myös monet muut alalla työskentelevät naiset ovat kertoneet omista ajastuksistaan Louhimiehen metodeja kohtaan. Tänään Huomenta Suomi -ohjelmassa aiheesta olivat keskustelemassa näyttelijöinä ja ohjaajina työskentelevät Leea Klemola sekä Tiina Lymi.

Esimerkiksi Lymi on vahvasti sitä mieltä, että Louhimiehen teoissa ei ole kyse mistään metodeista.

- Mä en kutsuisi metodiksi sitä. En tiedä mikä olisi oikea termi kuvaamaan tällaista tapaa. Itse en edes ymmärrä mitä hyöytyä siitä voi olla. Jos pelottelee ihmistä, niin siinä katoaa kyllä nyanssit siitä työstä, Lymi kertoo haastattelussa.

Kleemolan mukaan koko asia on kokonaisuudessaan kammottava. Hän itse kertoo olleensa kerran Louhimiehen kuvauksissa.

- Olen ollut yhden päivän hänen kuvauksissaan. Hän tarjosi minulle roolia tv-sarjastaan, jossa mulla olisi ollut per jakso ainakin kaksi alastonkohtausta, joissa ei ollut mitään järkeä. En ottanut sitä roolia, Klemola toteaa.

"Tilanteen keskeyttäminen on vaikeaa"

Molempien naisten mukaan kuvauspaikalla ohjaajan pitää olla pomo, johon voi luottaa. Hän on se, joka vie tilannetta eteenpäin ammattimaisella otteella.

- Kun tehdään pitkää elokuvaa ohjaajan pitää olla se ehdoton pomo. Kun jollekin se valta annetaan, siinä pitäisi aina tulla vastuu ja ymmärrys siitä vastuusta, Lymi kertoo. 

Monet ovat ihmetelleet paljon sitä, miksi aiheesta ei ole puhuttu aiemmin ja miksi ihmeessä kukaan naisista ei ole nostanut asiaa esille kuvauksissa. Lymi myöntääkin, että kuvaustilanteen keskeyttäminen on vaikeaa kenelle tahansa.

Kleemolan mukaan homma tuntuukin olevan jollain tavalla osa sadistista ohjaajamyyttiä, johon Louhimies hänen mukaansa pyrkii.

- Tämä on se sadistisen ohjaajan perinne, jossa meillä ihaillaan Molbergia ja Niskasta. Heillä siinä varmasti oli myös jotain sisältöä. Tähän Aku Louhimies myös selvästi pyrkii. Näyttää siltä, että Aku ei ole ihan ymmärtänyt, että nainen on ihminen, Kleemola toteaa.

Millaista alastonkohtauksen tekeminen sitten oikein on ja mikä on kuvauksissa ohjaajan vastuu? Sen näet alla olevista haastatteluista.

Lue myös: Tuntematonta sotilasta tähdittävä Juho Milonoff: Koin kuvauksissa suunnatonta pelkoa

Lue myös: Raju 8-pallo-elokuva liikaa herkille katsojille? Ohjaaja vastaa

Kilpailut

Uusimmat