Kuva: Lauri Kujanpää

Roope Salminen sivaltaa Björn Wahlroosin kommenttia rikastumisesta: "Etuoikeuden perikuva"

31.10.2019 20:45 - Iiro Myllymäki

Roope Salminen ei niele Wahlroosin väitettä siitä, että tämän rikastumisessa olisi vain vähän onnea matkassa. Salminen itse pyrkii tunnistamaan omat etuoikeutensa.

Muusikko, juontaja ja näyttelijä Roope Salminen, 29, otti taannoin sosiaalisessa mediassa kantaa Suomen suurituloisimpiin lukeutuvan Björn ”Nalle” Wahlroosin, 67, ulostuloon siitä, miten omaisuutta kerrytetään. Roope Salminen jakoi someseuraajilleen kuvakaappauksen Iltalehden jutusta, jossa kirjoitettiin, että 700 miljoonan euron omaisuuden kerryttäneen Wahlroosin mielestä ”hänen vaurastumisensa perustuu kovaan työntekoon, tosin matkassa on ollut ripaus onneakin mukana”. Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Wahlroosilta kysyttiin Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -lähetyksessä vinkkejä, miten rikastua.

(kuva: AOP)

- Älä ihmeessä luule, että on paljon oikoteitä. Sanon, että onnen pitää olla matkassa, mutta onni ei voi koskaan olla kuljettajan paikalla. Onni on sellainen pieni lisätekijä, joka kontribuoi joko myötä- tai vastatuulta. Eli pitää ymmärtää, että valtaosa kaikesta taloudellisesta tai akateemisesta menestyksestä perustuu vain kovaan työhön, Wahlroos vastasi. Voit katsoa miehen koko haastattelun tästä linkistä.

Roope Salminen ilmaisi Instagramin tarinoissaan painokkaasti olevansa eri mieltä.

En epäile lainkaan, etteikö Nalle ois tehnyt todella paljon duunia. Ei kuitenkaan ole olemassa sellaista määrää vaivannäköä, josta korvauksena olisi 700 miljoonan euron omaisuus”, Salminen kirjoitti.

Salminen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että Wahlroosin lausunto särähti pahasti hänen korvaansa. Hänen mielestään Wahlroosin kommentti on hyvä esimerkki siitä, miten etuoikeutetut ihmiset eivät tajua omia etuoikeuksiaan.

- Nalle on etuoikeuden perikuva. Hänellä on ollut hyvät lähtökohdat elämään taloudellisesti ja sosiaalisesti, ja sitten hän sanoo, että hänellä on ollut vain ripaus onnea ja paljon kovaa työntekoa ja hänellä on 700 miljoonan omaisuus. Se itsereflektion vaikeus hämmentää minua joka kerta, Salminen sanoo.

Roope Salminen antaa mielipiteidensä kuulua sosiaalisessa mediassa. (kuva: Lauri Kujanpää)

Roope Salminen kuitenkin yrittää ymmärtää, mistä tällainen pelkkää työntekoa korostava asenne kumpuaa. Hän uskoo, että toisin kuin vielä parisataa vuotta sitten, nykyään todella rikkaat ihmiset tekevät paljon töitä ja keskimäärin enemmän töitä kuin keskiluokkaiset ihmiset.

- Tällöin he kokevat, että kaikki tämä rikkaus on ansaittua. Voi olla vaikeaa hyväksyä, että on käynyt myös tuuri, Salminen pohtii.

Perhetaustasta ollut hyötyä koekuvauksissa

Roope Salminen on itse miettinyt etuoikeuksia, joita hänelle on suotu, ja tästäkin hän kirjoitti Instagram-seuraajilleen. Hän tiedostaa, että hänen menestyksensä ei ole ollut pelkästään kiinni hänen ahkeruudestaan. Hän uskoo, että eniten hänen työllistymiseensä ovat vaikuttaneet tekijät, jotka eivät ole hänen ansiotaan.

- Olen tosi ahkera ja tosi hyvä työssäni. Tiedän myös, että tässä maassa on paljon ahkeria ja lahjakkaita ihmisiä, ja varmasti ahkerampia ja lahjakkaampia kuin minä. He eivät ole kuitenkaan saaneet samoja lähtökohtia kuin minä. Olisi mielisairas ajatus, että tämä olisi kaikki omaa ansiotani.

Mies mainitsee omiksi etuoikeuksikseen muun muassa sen, että hän on syntynyt terveenä, hänellä ei ole kroonisia sairauksia eikä hän ole kärsinyt vakavista mielenterveyden ongelmista. Hän tiedostaa myös perhetaustansa merkityksen. Roope Salmisen vanhemmat Eppu Salminen ja Minna Turunen ovat molemmat näyttelijöitä.

- Olen syntynyt perheeseen, jossa tiedettiin, mitä esiintyminen on, ja minua osattiin kannustaa oikeissa asioissa. Olen varma, että nuorempana minua on auttanut koekuvauksissa se, että ohjaajat ovat tienneet, ketkä minun vanhempani ovat. Olen lisäksi saanut kasvaa Suomen pääkaupungissa, missä suuri osa tämän alan jutuista tapahtuu. Olisi eri asia syntyä vaikka Inariin perheeseen, jossa kukaan ei ole koskaan näytellyt. Olen lähtenyt tosi isolta etumatkalta verrattuna moneen, joka pyrkii tälle alalle, Salminen sanoo.

Lue myös: Muutakin kuin madafakin darraa - Roope Salminen vuodatti yksityiselämäänsä yhtyeensä kakkoslevylle

Lue myös: Roope Salmisen vitsikäs kuva sai fanit ihastumaan: "Eihän sinusta voi olla tykkäämättä"

Kilpailut

Uusimmat