Kuva: AOP

Euroviisut paljasti tiukat koronatoimet, joita Rotterdamissa noudatetaan: "Terveys on prioriteetti"

02.03.2021 13:45 - Iiro Myllymäki

Eurovision laulukilpailuun saapuvia testataan useasti ja heidän liikkumistaan rajoitetaan.

Eurovision laulukilpailu on tiedottanut koronatoimista, joita kilpailun järjestelyissä noudatetaan. Edelleen tavoitteena on, että kaikki artistit pääsevät esiintymään Alankomaissa Rotterdamissa samalla lavalla Euroviisuissa toukokuussa.

Euroviisuja järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU on julkaissut yhdessä alankomaalaisten kanavien NPO:n, NOS:n ja AVROTROSin kanssa turvallisuussäännöt viisuja varten. Kaikkien kilpailuun saapuvien artistien, delegaation edustajien ja toimittajien on noudatettava näitä sääntöjä.

- Suunnitelmanamme on edelleen järjestää turvallinen Eurovision laulukilpailu, jossa kaikki artistit esiintyvät livenä Rotterdamissa. Tämä [nyt julkaistu] protokolla on osoitus sitoutumisestamme tähän tavoitteeseen. Kaikkien paikalle saapuvien terveys ja turvallisuus on prioriteettimme, kertoo kilpailun virallinen valvoja Martin Österdahl.

Toimiin kuuluu muun muassa jatkuvaa koronatestausta, maskien käyttämistä, hygieniatoimia ja ilmanvaihtoon panostamista. Hollantilaiset viranomaiset ovat hyväksyneet kyseiset koronatoimet.

Tiedotteessa kerrotaan, että kaikkien ulkomailta Euroviisuihin saapuvien on oltava karanteenissa viisi päivää ennen Alankomaihin lähtöä. Heidän täytyy saada negatiivinen koronatestitulos korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöään. Rotterdamissa delegaatioiden tulee pysytellä hotellissa kaikkina aikoina, paitsi kun delegaatiot liikkuvat kilpa-areenalle harjoituksiin, live-esityksiin ja muihin virallisiin aktiviteetteihin. Kunkin maan kilpailudelegaation ihmismäärää on vähennetty, samoin kuin paikalle saapuvien toimittajien määrää. Kaikkia areenalla työskenteleviä, mukaan lukien artistit, taustajoukot ja toimittajat, testataan säännöllisesti Ahoy Arenan vieressä olevassa tilassa.

Duncan Laurencen voitto vuonna 2019 toi Euroviisut Alankomaihin. (kuva: AOP)

Jos joku saa positiivisen koronatestin, hänen tulee noudattaa eristäytymisestä laadittua ohjeistusta. Jos joku artisteista ei pysty esiintymään livenä koronatartunnan vuoksi, live-esityksen sijaan lähetyksessä näytetään ennakkoon kuvattu esitys. Kunkin maan tulee lähettää ennakolta kuvattu esityspätkä tätä tarkoitusta varten.

Aiemmin Eurovision laulukilpailu on tiedottanut erilaisista skenaarioista, joiden puitteissa kisat voidaan järjestää. Tällä hetkellä tavoitteena on toteuttaa skenaario B, eli turvavälien ja turvatoimien rajoittamat Euroviisut. Jos koronatilanne muuttuu merkittävästi tulevina viikkoina, tapahtumaa voidaan vielä rajoittaa entisestään. Myöhemmin päätetään, saako yleisöä tulla paikalle lähetyksiin.

Euroviisujen semifinaalit käydään 18. ja 20. toukokuuta, ja finaali nähdään lauantaina 22. toukokuuta. Suomea kilpailussa tänä vuonna edustaa Blind Channel kappaleella Dark Side.

Lue myös: Kopioiko euroviisusuosikki härskisti Viivi Huuskan ohjaamaa musiikkivideota? Näin ohjaaja kommentoi

Lue myös: Suomen euroviisuehdokasta Blind Channelia on verrattu Lordiin - yhtye kommentoi asiaa MTV:lle

Kilpailut

Uusimmat