Helppoa kesäkokkausta: Grillivinkit aloittelijalle

10.07.2015 12:25 - Emma Ylistalo

Grillaamiseen keskittyneen reseptikirjan julkaisseet Marko Suksi ja Santeri Vuosara antavat ohjeita grillauksen aloittelijoille.

Heidän mielestään ensimmäinen ja tärkein askel on opetella käyttämään grilliä.

- Huonoja grillaajia ei olekaan siinä mielessä, että se on vain eri paikka valmistaa ruokaa. Jos sinä osaat paistaa paistinpannulla ruokaa, osaat sinä grillissäkin, jos vain osaat säätää sen grillin lämmöt. Melkein kaiken pystyt tekemään kuitenkin keskilämmöllä. Jos virität grillin niin, että siinä on suora tuli ja epäsuora tuli keskilämmöllä, niin pystyt siinä tekemään miltei kaiken, Marko Suksi opastaa.

Jos hiiligrillin tai nuotiolla grillaamisen sijasta käytät kaasugrilliä, on senkin käytössä tärkeintä harjiotella ensin oikeat lämpötilat. Lämpötilan merkityksen huomaa viimeistään lopputuloksesta.

- Grillaus on juuri nuorallatanssimista sen kanssa, että palaako se karrelle ennen kuin ehtii kypsyä. Vai toisessa päässä se, että meneekö se ylikypsäksi ja siinä ei ole yhtään sitä paistopintaa, Santeri Vuosara kertoo.

Kun on oppinut tuntemaan oman grillinsä ja polttoaineensa, kannattaa pitäytyä tutussa. Kun oppii grillaamaan hyvin omalla grillillään, on helppo kokeilla samaa muuallakin.

- Aika nopeasti oppii laskemaan, että kauanko kestää kun tulee hiillos ja koska se on parhaimmillaan, kauanko se kestää ja pysyy mieluiten samoissa hiilissä koko kesän, Vuosara vinkkaa hiiligrillin käyttäjälle.

Grillaamista pidetään helposti miesten hommana, mutta kaikkien on mahdollista oppia tämä taito, jos ei pelkää epäonnistumisia.

- Ryhtyy siihen hommaan ja vähän treenailee ja katselee. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua on se, että ruoka ei onnistu. Voi voi, sitten ensi kerralla se luultavasti onnistuu, Vuosara kannustaa.

Miehet antoivat loistavat vinkit siihen, kuinka grillata maukkaasti ilman valmismarinadeja. Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat