Kuva: Shutterstock

Naislääkäreiden potilaat kuolevat epätodennäköisemmin, kertoo tuore tutkimus

28.04.2024 12:15 - Nina Turunen

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin Medicare-korvaustietoja vuosina 2016–2019.

Naislääkäreiden potilaat kuolevat harvemmin kuin mieslääkäreiden, selviää Annals Of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin noin 800 000 sairaspotilaan tietoja, jotta saataisiin selville, millä tavoin potilaan ja lääkärin sukupuoli vaikuttaisi hoidon lopputulokseen. Havaittiin, että potilaat - etenkin naispotilaat hyötyivät eniten, jos heitä hoiti naispuolinen lääkäri.

Naispotilaiden kuolleisuus oli 8,15 prosenttia kun heitä hoiti naislääkäri. Vastaavasti miespotilaiden kuolleisuus 8,38 prosenttia, kun lääkäri oli mies. Samaan aikaan naislääkäreiden hoitamien miespotilaiden kuolleisuus oli 10,15 prosenttia vähemmän kuin mieslääkäreiden, mikä oli 10,23 prosenttia. Tutkijat pitävät tätä kliinisesti merkittävänä erona.

Tutkimustulokset osoittivat, että nais- ja mieslääkärit harjoittavat lääketiedettä eri tavalla ja näillä eroilla on merkittävä vaikutus potilaiden sairaanhoidon tuloksiin, kertoi tutkimuksen vanhempi kirjoittaja ja Kalifornian yliopiston David Geffenin lääketieteellisen koulun apulaisprofessori Yusuke Tsuwaga.

Tutkijat mainitsivat useita tekijöitä, jotka selittävät eroja mies- ja naislääkäreiden välillä. Yksi selittävä tekijä voi olla se, että mieslääkärit aliarvioivat herkemmin naispotilaidensa sairauden vakavuutta.

Aikaisempien tutkimustulosten perusteella mieslääkärit aliarvioivat naispotilaiden kiputason, ruuansulatuskanavan ja sydän- ja verisuonitautien oireita sekä aivohalvausriskin. Nämä voivat johtaa viivästyksiin hoitoon pääsyssä tai virheelliseen hoitoon.

Kuolleisuuseroa voi selittää se, että naislääkärit pystyvät kommunikoimaan paremmin ja avoimesti naispotilaiden kanssa, mikä puolestaan parantaa diagnoosia ja hoitoa.

Tutkimuksesta oli kuitenkin havaittavissa, että mieslääkärien tulokset paranivat sitä mukaa, mitä enemmän heillä oli kokemusta naispotilaiden hoidosta. Lisää tutkimuksia kuitenkin vaaditaan, jotta saataisiin enemmän selville eroista sekä lääketieteessä että hoidossa, joita eri sukupuoliset lääkärit tarjoavat.

Lue myös: Rasittavaa liikuntaa kannattaisi lisätä jo nuoresta alkaen - voi ehkäistä sydänsairauksia

Lue myös: Dementiapotilaille määrätään usein psykoosilääkkeitä - tuore tutkimus osoittaa laajat haitat

Lue myös: Tiedätkö miten paljon proteiinia sinun tulisi päivittäin syödä? Katso, mikä on saantisuositus

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat