Kärsiikö läheisesi ahdistuksesta? Asiat, jotka he haluavat sinun tietävän

14.07.2015 11:43 - Emma Ylistalo

Kuvittele tilanne, jossa sinun on niin epämukava olla, ettet saa kunnolla henkeä tai pysty edes käsittämään mitä ympärilläsi tapahtuu. Se on tilanne, jonka kanssa ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät joutuvat usein kamppailemaan. Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät haluavat läheistensä tietävän

Ahdistuneisuushäiriötä kuvaillaan usein todella epämieluisaksi oloksi sosiaalisissa tilanteissa tai peloksi siitä, miten sinua arvostellaan. Mutta useat tästä kärsivät kertovat sen olevan paljon enemmän, kuin inhottava tunne sosiaalisissa tilanteissa.

Huffington Post keräsi Facebook-sivuillaan ohjeita ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville. Lue 16 kohtaa, jotka ahdistuneisuudesta kärsivät toivoisivat läheistensä tietävän.

1. Ahdistuneisuushäiriö ei ole oma valinta

" Toivoisin, että ihmiset tietäisivät, kuinka paljon haluaisin olla niin kuin kaikki muut. Ja kuinka vaikeaa on olla, kun elää sellaisen asian kanssa, joka saa minut polvilleni joka ikinen päivä."

2. He tietävät, että läheisten on vaikea ymmärtää sitä

"Me tiedämme, että se on älytöntä. Me vain tarvitsemme, mitä tarvitsemme, päästäksemme siitä yli."

3. He eivät voi vain irroittautua ahdistuneisuushäiriöstä

"Pahinta, mitä voi tehdä, on kehottaa pääsemään siitä yli. Et käskisi flunssaistakaan vain pääsemään yli sairaudestaan."

4. Vähän myötätuntoa auttaa paljon

"Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka heikentävää se voi olla. Toivoisin, että lähimmät ihmiset lukisivat tarjoamamme informaation ymmärtääkseen paremmin, mitä aivoissaimme tapahtuu. Ymmärtääkseen, että me lähetämme mieluummin viestejä kuin puhumme puhelimessa. Ymmärtääkseen, että me emme kieltäydy tekemästä asioita tarkoituksellisesti."

5. Se ei ole jotain, minkä voi "korjata" nopeasti

"Tunne olevani jumissa. Olen yrittänyt päästä siitä yli vuosia. Saatan olla nokkela ja vaikuttaa itsevarmalta, mutta tärisen sisäisesti."

6. Se on ennalta arvaamatonta

"Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, että ahdistuneisuushäiriö tulee ja menee... ja iskee meihin aivan yllättäen. Vaikka joskus olisimmekin olleet juhlien valopilkku, se ei tarkoita ettemme kamppailisi ahdistuneisuushäiriön kanssa aivan arkisissa tilanteissa."

7. Ahdistuneisuushäiriö ei ole sama asia kuin olla ujo

"Se ei ole ujoutta, joka katoaa välillä. Se on sairaus joka estää sinua käymästä normaaleja keskusteluja toisten ihmisten kanssa."

8. Se ei ole "vain heidän päänsä sisällä"

"Ahdistuneisuus johtuu aivoistamme, jotka taas kontrolloivat kehoamme. Se on tiedettä. Aivomme ovat erilaiset ja vastaavat tilanteisiin tavoilla joihin emme voi itse vaikuttaa."

9. Ahdistuneisuushäiriölle ei aina ole selitystä

"Tunteelle ei löydy aina syytä. Ei ole tapaa kääntää sitä pois päältä. Se, että nousen joka aamu sängystä, teen päivittäiset toimeni ja nukahdan, on tapani selviytyä siitä."

10. Ahdistuneisuushäiriöstä ei tarvitse tietää kaikkea voidakseen olla tukena

"Sinun ei tarvitse ymmärtää, en itsekään ymmärrä sitä. Sinun täytyy vain rakastaa minua ja tukea minua."

11. Joskus vaatii aikaa valmistautua sosiaaliseen tilanteeseen

"Toivon, että useammat ihmiset ymmärtäisivät, että minulta saattaa vaatia päiviä valmistautua tapahtumaan, jossa tapaan uusia ihmisiä. Ja jos sellainen tilanne tulee lyhyellä varoitusajalla, en välttämättä vaikuta mukavimmalta ihmiseltä. Se ei tarkoita, että olisin ilkeä tai tyly, vaikka niin usein tulkitaan."

12. He arvostavat silti kutsua

"Jos en lähde ulos, se johtuu siitä, että viihdyn paremmin kotona. Ja vaikka useimmiten pysyttelen kotona, sillä suuret massat ihmisiä ovat liikaa minulle, haluan silti tulla kutsutuksi ja tuntea kuuluvani porukkaan."

13. Voit olla suorapuheinen, vaikka sinulla olisikin ahdistuneisuushäiriö

"Olen kaukana ujosta ihmisestä, mutta vaikka sanonkin asiat suoraan, se ei tarkoita ettei sisälläni olisi suurta myskyä."

14. Sitä saattaa pystyä helpottamaan

"Se ei ole ollenkaan niin paha, jos opit hyvät selviytymistekniikat. Syvään hengittäminen, positiiviset ajatukset ja kävely pois tiukasta tilanteesta voivat olla tällaisia."

15. On vaikeaa tavata uusia ihmisiä

"Minulle on valtavan hankalaa tavata uusia ihmisiä. Useimmat ajattelevat minun olevan seurallinen, mutta oikeasti ylianalysoin kaikkia käymiäni keskusteluja tunteja. Se on uuvuttavaa."

16. Kaikki ovat erilaisia, kun on kyse sosiaalisista tilanteista

"Minulla on oma tapani hoitaa ne tilanteet ja sinulla omasi."

 

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat