Oletko jatkuvasti sairaana ja himoat herkkuja? Proteiinin puutostila aiheuttaa monia vaivoja

08.06.2015 19:08 - Tiina Svensk

Tunnetko jatkuvasti nälkää, ja olet todella usein kipeänä? Tuolloin voit tietämättäsi kärsiä proteiinin puutoksesta.  

Proteiinin merkitystä on korostettu useissa trendikkäissä dieeteissä, eikä suotta. Sen ansiosta palaudut nopeammin treenien jälkeen ja jaksat pirteänä läpi päivän.

Ruokavaliostasi saattaa kuitenkin uupua riittävä määrä proteiinia, jota saat esimerkiksi palkokasveista, lihasta, kananmunista ja tofusta. Cosmopolitan -sivusto kokosi yhteen merkkejä, jotka saattavat olla merkki tarpeesta saada enemmän proteiineja:

Mielesi tekee herkkuja

Riittävä määrä proteiinia pitää verensokerin tasaisena, minkä ansiosta sokerinhimo pysyy kurissa. Jos mielesi tekee siis koko ajan herkkuja, olosi on vetämätön ja väsynyt, kannattaa panostaa proteiinipitoisiin välipaloihin, kuten annokseen pähkinöitä. Proteiinipitoiset välipalat pitävät sinut myös kylläisempänä pidempään.

Olet koko ajan nälkäinen

Proteiinin ansiosta nälän tunne pysyy loitolla kauemmin. Jos tunnet siis olevasi pian syömisen jälkeen jälleen nälkäinen, kannattaa huolehtia, että annoksessasi on tarpeeksi proteiinia. Esimerkiksi salaattiin voit lisätä keitettyjä kananmunia, tofua, kanaa tai kalaa. Tunnet olosi kylläisemmäksi nopeammin etkä todennäköisesti napostele niin paljoa päivän aikana.

Olet väsynyt etkä voi keskittyä

Proteiini sisältää tryptofaania, jota kehosi tarvitsee muodostaakseen mielihyvähormonia serotoniinia. Serotoniini rauhoittaa sinua ja hillitsee tunteiden heittelyä. Proteiinipitoisissa ruuissa on myös tyrosiinia, joka hallitsee adrenaliinin muodostumista, ja pitää mielen keskittyneenä, motivoituneena ja läsnä.

Loukkaannut helposti

Jos et saa tarpeeksi proteiinia treenin jälkeen, väsyt nopeammin etkä palaudu kunnolla treenistä. Pitkäkestoinen proteiininpuute saattaa aiheuttaa lihasten ja voimien katoamista. Varmista, että saat treenin jälkeisessä ruoka-annoksessasi proteiinia ainakin 25 grammaa.

Olet jatkuvasti sairaana

Vastustuskykysi saattaa romahtaa helposti, jos et saa tarpeeksi proteiinia. Proteiini vahvistaa vastustuskykyä ja pitää huolta taudeilta ja viruksilta suojaavista bakteereista. Puutostila saattaa siis altistaa allergioille ja taudeille. Proteiinin saannissa vaihtelu on erittäin tärkeää, ja suosimalla erilaisia proteiininlähteitä saat myös monipuolisuutta ruokavalioosi.


Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat