Kuva: Shutterstock

Koiranomistaja, ethän tee tätä virhettä? Voi koitua linnunpoikasen kohtaloksi

04.04.2024 12:15 - Sanni Seppä

Linnunpoikaset voivat kuolla vääränlaisen pesämateriaalin takia.

Lintujen pesimäkausi alkaa pian ja linnut etsivät materiaalia pesänrakennusta varten. Moni saattaa harjata koiraansa ulkona ja ajatella, että karvat kannattaa jättää ulos lintujen pesämateriaaliksi. Näin ei kuitenkaan kannattaisi toimia, muistuttaa Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys.

"Ajatus on kaunis, mutta pitkä karva pitäisi leikata lyhyeksi, että se ei voisi kietoutua poikasten ympärille", yhdistys muistuttaa Facebook-sivullaan.

Eläinsuojeluyhdistys kertoo, miten pieni tiaisenpoikanen oli joutunut pahaan pulaan, kun sen jalan ympärille oli kietoutunut pesämateriaalia.

"Poikanen oli niin iso, että se oli yrittänyt muiden perässä poistua pesästä, joka oli rakennuksessa olevan teräspalkin sisällä. Koska jalka oli jumissa pesämateriaalissa, se jäikin roikkumaan palkin suulle ja räpisteli siinä avuttomana. Talon asukas oli huomannut sen hädän ja soittanut huoltoyhtiölle, josta ei kuitenkaan valitettavasti koko päivänä ehditty paikalle", vapaaehtoisjäsen Elisa kirjoittaa julkaisussa.

"Epätoivoinen asukas soitti Pk-Esylle, ja menin paikalle. Poikanen oli räpikoinyt tässä vaiheessa jo ainakin kahdeksan tuntia, ja sen siivenaluset olivat hiestyneet verille palkkia vasten. Poikasen saaminen irti oli hyvin vaikeaa, koska palkin ja seinän väliin juuri ja juuri mahtui käsi, ja palkin sisään ei nähnyt."

Koko pesä saatiin vedettyä koukulla ulos, ja poikasen jalka irrotettiin sotkusta. Poikanen oli kaiken jälkeen hyvin uupunut ja vahingoittunut, ja se vietiin eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin. Lintu menehtyi kuitenkin myöhemmin. Pitkiä koirankarvoja ei tule siis jättää luontoon, vaan ne on parempi kerätä talteen ja lajitella sekajätteeseen.

Jos julkaisu ei näy, katso se tästä.

Lue myös: Oletko antanut eläimelle uuden kodin? Kerro meille lemmikkisi tarina

Lue myös: Jukupätkä ja pipolätkä - sanakirjaan hyväksyttiin yli 400 uutta sanaa

Lue myös: Yle: Kesänopeuksiin siirtymistä lykätään takatalven iskettyä

Kilpailut

Uusimmat