Vietä terveempi syksy – toimivat hyvinvoinnin vinkit listattiin

21.09.2015 09:15 - Eeva Rajala

Kuka nyt haluaisi vapaaehtoisesti sairastua sateen ja syksyn synkkyyden keskellä?

Kokosimme listan vinkeistä, jotka auttavat sinua ehkäisemään sairastumista viileän syksyn saapuessa.

Muistitko pestä kätesi?

Vaikka kaikki ymmärtävät käsien pesun tärkeyden, harva niitä orjallisesti ohjeiden mukaan pesee. Kädet on hyvä pestä säännöllisesti ja kerrallaan aina 20 - 25 sekunnin ajan. Hiero saippuaa käsiin esimerkiksi niin kauan, kuin sinulla menee Paljon onnea vaan -kappaleen hitaaseen laulamiseen.

Pidä kodin puhtaudesta huolta

Käsien pesun lisäksi kannattaa pitää huolta kodin puhtaudesta. Tämä ei tarkoita, että kaikkia pintoja pitäisi päivittäin putsata desinfiointiaineella. Kohtuus kaikessa. Kodissa muutamaan kohtaan kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota: keittiön lavuaari, roskakorit, kylpyhuoneen hana ja kylpyamme. Tutkimusten mukaan suurin tartuntariski piilee kuitenkin keittiön pesusienessä. Sieni on hyvä pestä viikoittain.

Liiku säännöllisesti

Voit ottaa tavaksi käydä vaikka joka päivä, ainakin viisi kertaa viikossa, lyhyellä mutta reippaalla kävelylenkillä. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta ehkäisee riskiä sairastua flunssaan. Etsi itsellesi mieluisin tapa liikkua, mutta varmista että pääset liikkumaan ulkona raittiissa ilmassa säännöllisesti. Kannattaa myös jatkaa samaa treenirutiinia kuin mitä kesällä teit.

Käytä maitohappobakteereja

Maitohappobakteerit kannattaa ottaa säännölliseen rutiiniin mukaan. Ne pitävät huolta vastustuskyvystä ja suolistosta. Näin myös tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät paremmin elimistöön. Maitohappobakteereja löytyy muun muassa jogurtista, piimästä, viilistä, hapankaalista ja juustoista. Markkinoilla on myös erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, jotka sopivat joko kuuriluontoiseen tai päivittäiseen käyttöön.

Lepää luvan kanssa

Lasten lisäksi aikuiset tarvitsevat rutiineja ennen nukkumaanmenoa. Keskiverto aikuinen kaipaa 6 - 8 tuntia unta vuorokaudessa. Keho on kuin kone, joka vaatii tasaisin väliajoin huoltoa ja lepoa. Jos et nuku tarpeeksi, se heikentää vastustuskykyäsi, ja olet alttiimpi saamaan esimerkiksi flunssan. Nukkumaan kannattaa mennä illalla aina samaan aikaa, kofeiinijuomia kannattaa välttää illalla eikä rasvaisia ruokia kannata syödä.

Juo tarpeeksi vettä

Kesähelteillä voi olla helpompi muistaa juoda tarpeeksi vettä. Kun ilmat kylmenevät, janon tunne ei ole niin ilmeinen. Tarvitset kuitenkin vettä noin 2 litraa päivässä myös talvisin. Mikä vesi ei sellaisenaan mene, kokeile maustaa vesi esimerkiksi hedelmillä tai marjoilla. Lisäksi voi kokeilla erilaisia yrttiteejuomia.


Lue myös: Lähdössä reissuun lämpimään? Vietä terve ja tasapainoinen loma

Lähteet: Real Simple, Huffington Post, WPRI, Rela

Kilpailut

Uusimmat