Suomalaisten ujoudelle naureskeleva sarjakuva nousi otsikoihin maailmalla - Tekijä yllättyi

15.09.2016 16:30 - Iiro Myllymäki

Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuva sai viime viikolla paljon kansainvälistä näkyvyyttä. Korhonen kertoo Voice.fi:lle, että on sittemmin saanut paljon yhteydenottoja introverteilta ihmisiltä ympäri maailman.

Bussissa tuntematon vierustoveri alkaa jutella sinulle. Työhaastattelussa täytyy kehua itseään. Itsepalvelukassa ei toimi, ja joudut kuin joudutkin asioimaan kaupan henkilökunnan kanssa. Tällaisissa tilanteissa stereotyyppiselle, ujolle suomalaiselle alkaa kylmä hiki kohota otsalle. Juuri tällaisille sosiaalisesti vaivaannuttaville tilanteille Finnish Nightmares -niminen sarjakuva naureskelee lempeästi.

”Suomalaisten painajaisia” kuvaavan sarjakuvan takana on graafinen suunnittelija Karoliina Korhonen, 27. Vuosi sitten alkunsa saanut sarjakuva on ilahduttanut monia suomalaisia, mutta viime viikolla sarjakuva sai suurta kansainvälistä näkyvyyttä.

Ensin Bored Panda -niminen uutissivusto nosti sarjakuvan esille ja kertoi introverttien varmasti pystyvän samastumaan sarjakuvan tilanteisiin. Kyseinen sivusto kokosi juttuunsa Finnish Nightmares -kuvia, ja tuota juttua on viikossa luettu melkein 500 000 kertaa. Korhonen sai kuulla sarjakuvansa saamasta kansainvälisestä nosteesta kavereiltaan.

- Reaktioni oli ilon ja kauhun sekoitus. Sellaista se on aina, kun sarjakuva huomioidaan jossain, Korhonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

10 000 uutta tykkäystä

Kauhureaktion Korhonen selittää perinteisellä suomalaisella, pahimpaan varautuvalla luonteella. Kuten sarjakuvissa seikkaileva Matti-hahmo, myöskään Korhonen ei nauti huomion valokeilassa paistattelusta. Kahden päivän päästä Bored Pandan jutusta myös yksi Iso-Britannian suurimmista uutisjulkaisuista, Huffington Post, nosti sarjakuvan esiin omassa jutussaan.

Huomio on tuonut Finnish Nightmaresille noin 10 000 uutta ulkomaista tykkääjää sosiaalisen median kanaviin. Ulkomaalaiset ovat myös innokkaasti lähestyneet Korhosta viesteillä.

- Olen saanut tosi paljon viestejä introverteilta. He sanovat, että nämä sarjakuvat kuvaavat heidän koko elämäänsä. Vaikka sarjakuvan nimi on Finnish Nightmares, kuvien tilanteet ovat globaaleja ongelmia tietyntyyppisille ihmisille, Korhonen sanoo.

Korhonen ei siltikään pidä itseään minään introverttien sanansaattajana. Hän myöntää saavansa sarjakuviin paljon aineksia omasta elämästään eikä näe suomalaisten kömpelössä ujoudessa ja hiljaisuudessa mitään vikaa.

- Viimeksi tänään odotin, että naapurit poistuisivat rappukäytävästä ennen kuin lähdin lenkille.

"Ei koko Suomen tapa"

Finnish Nightmares sai alkunsa viime vuoden syksyllä, kun Korhonen latasi piirtämänsä kuvan Facebookiin kaveriensa iloksi. Kuva päätyi ilahduttamaan suurempaa joukkoa kuin Korhonen olisi koskaan voinut kuvitella, sillä se keräsi viikossa peräti 80 000 tykkäystä. Näin ollen Korhosella ei ole ollut sarjakuvan motiivina välittää mitään tiettyä Suomi-kuvaa maailmalle. Kaikki on lähtenyt onnekkaasta sattumuksesta.

Korhonen on saanut kuulla myös kommentteja siitä, että eiväthän kaikki suomalaiset tällaisia ole.

- Nyt kun Suomi on kansainvälistynyt, on tullut erilaisia tapoja toimia ja on paljon erilaisia persoonallisuuksia. Ei tämä ole koko Suomen tapa.

Lue myös: Suositun pohjalaissarjakuvan piirtäjä: Vaimolle pohjalainen luonteeni oli kulttuurishokki

Kilpailut

Uusimmat