Kuva: Fotolia

"Kaksi biologista äitiä ja yksi isä" - historiallinen kolmen vanhemman lapsi syntyi Meksikossa

28.09.2016 08:18 - Senni Loikala

Lääkärit matkustivat tärkeästä syystä Meksikoon tekemään harvinaisen geenimanipulaation raskaana olleelle naiselle.

Harvinaisen geenimanipuloinnin seurauksena on syntynyt terve poikavauva, uutisoi NBC News. Kyseessä on niin sanottu ”kolmen vanhemman tekniikka”, jossa pienokainen saa geeniperimänsä kolmelta eri aikuiselta.

Poikavauva syntyi vanhemmille, joilla on entuudestaan kaksi lasta, joilla on vakava, periytyvä neurologinen syndrooma. Molemmat lapsista olivat kuolleet ennen kuin olivat täyttäneet kuusi. Ilman geenimanipulaatiota olisi ollut todennäköistä, että myös heidän kolmas lapsensa olisi saanut syndrooman ja menehtynyt.

”Kolmen vanhemman tekniikassa” äidin vaurioitunutta, syndroomalle altistavaa geeniperimää manipuloitiin toisen naisen terveillä geeneillä. Tämä lisäsi todennäköisyyttä siihen, että lapsi tulisi syntymään terveenä. Näin myös tapahtui.

Jotta amerikkalaiset lääkärit saivat toteuttaa geenimanipulaation, tuli heidän matkustaa Meksikoon, jossa laki ei kiellä tekemästä toimenpidettä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen lapsi, joka on syntynyt "kolmen vanhemman tekniikalla". Lääkäreiden mukaan tämä on kuitenkin ensimmäinen lapsi, joka on syntynyt hyödyntäen uusinta, modernia tekniikkaa.

Daily Mailin mukaan on mahdollista, että kyseistä tekniikkaa hyödyntämällä vanhemmat voisivat päästä vaikuttamaan siihen, millaisen ulkonäön ja millaisia taitoja he lapselleen haluaisivat. Tämä puolestaan nostaa kysymyksen siitä, kestääkö vain ihanteellisina pidettyjen ominaisuuksien valitseminen lapselle eettistä tarkastelua. 

Hyväksyisitkö lapsen ulkonäön ja ominaisuuksien muokkaamisen geenimanipuloinnilla?

Kyllä, näen lasten geeniperimän muokkaamisen pelkästään mahdollisuutena (20.33%)
Ei, pidän geenien peukaloimista kyseenalaisena ratkaisuna (51.08%)
En ole varma, mitä ajattelen geenien muokkaamisesta (28.59%)

Lue myös: Lapset saavat älykkyyden äideiltään

Lue myös: Valtaosalta löytyy perimästä nälkägeeni - selittää jatkuvan ruokahalun

Lue myös: 10 uskomatonta asiaa, joita vauvat tekevät kohdussa

Lähde: NBC News ja Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat