Kuva: Fotolia

Eläinlääkärit huolissaan hevosten jalostuksesta - päät ovat muuttuneet hälyttävän paljon

13.10.2017 18:45 - Katariina Auvinen

Erityisesti arabianhevosten jalostus on mennyt monen asiantuntijan mukaan liian pitkälle.

Koirien liiallisesta jalostuksesta on puhuttu maailmalla viime vuosina entistä enemmän. Esimerkiksi lyhytkuonoisilla koiraroduilla on havaittu hälyttäviä hengitysongelmia juuri jalostamisen seurauksena.

Nyt eläinlääkärit ovat herätelleet myös hevosten omistajia samasta syystä. Daily Mail -julkaisu uutisoi, että erityisesti arabianhevosten osalta jalostaminen on kääntynyt huolestuttavaan suuntaan. Kyseisillä hevosilla juuri päänmuotoa pidetään yhtenä tunnistettavimmista rotupiirteistä. 

(kuva: Fotolia)

Arabianhevosilla päänmuoto on kovera. Muoto on muuttunut eläinlääkäreiden mukaan kymmenissä vuosissa entistä koverampaan suuntaan aiheuttaen sen, että hevonen näyttää enemmän sarjakuvahahmolta kun oikealta eläimeltä.

Julkaisun mukaan jalostuksen aiheuttamat ongelmat ovat erityisen hankalia juuri hevosten kohdalla. Hevosten lisääntymiseen keskittynyt asiantuntija kertoo, että arabianhevosten kohdalla jalostuksen juuret juontavat tuhansien vuosien päähän. Jo silloin painotettiin koveraa pään profiilia. 

Eläinlääkäreiden mukaan profiili tulee aiheuttamaan hevosille hengitysongelmia. Yhdysvaltalaisten rotujalostajien mukaan arabianhevoset loistavat uniikilla ulkonäöllään, jota he haluavat vaalia. 

- Näiden eläinten kohdalla tulee tulevaisuudessa tulemaan hengitysongelmia, jos asialle ei tehdä jotain jo nyt, kertoo hevoseläimiin erikoistunut eläinlääkäri Roly Owers.

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Mies otti samanlaisen tatuoinnin kuin koirallaan - merkki paljastui aivan muuksi

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat