Kuva: AOP

Poliisi puuttui naisten salaiseen Facebook-ryhmään: "Edessäsi on aikuisten oikeasti rikosvastuu"

25.10.2017 14:18 - Mikko Räsänen

Yli 50 000 suomalaisnaista kuuluu suljettuun CIA Naisten Olohuone -ryhmään, jossa keskustelu on hyvinkin roisia.

Facebookissa on monia varsin sensuroimatontakin keskustelua sallivaa keskusteluryhmää. Yksi niistä, yli 50 000:n suomalaisnaisen CIA Naisten olohuone -ryhmä, nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun ryhmässä oltiin keskusteltu laulaja Tomi Metsäkedon deittailutottumuksista halventavaan sävyyn. Naiset avautuivat Metsäkedon sikailuista ja omien kokemusten lisäksi jaettiin toisen käden tietoa ja kuulopuheita. 

Metsäketo joutui kohujulkisuuden takia pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta, ja hänen toimintaansa tutkitaan paraikaa. Poliisi on nyt varoittanut myös CIA Naisten olohuone -keskusteluryhmää harkitsemattoman somekirjoittelun vaaroista.

Aikaisemmin ryhmissä on muun muassa keskusteltu tavallisista suomalaismiehistä, käräytetty pettäjämiehiä, etsitty tietoa treffikumppanien ja poikaystävien suhdehistoriasta. Mutta kun keskustelua käydään yli 50 000:n naisen kesken, ei kyse enää ole pienen porukan kahvipöytäkeskustelusta.

Julkaisemme alla Poliisin julkaiseman tekstin sellaisenaan lainattuna.

"Heitätkö yksityisyyden - omasi tai toisten - raateleville susille…janoatko nähdä verta?

Vois sanoa, että on rohki jämeriä keskustelunavauksia tässä ryhmässä. Hauskoja, mielenkiintoisia, kutkuttavia ja kyllä, osa hyvinkin tärkeitä. Mutta poliisin näkökulmasta myös arveluttavia, arkaluontoisia ja ihmisten yksityisyyden suojaa rikkovia.

Meillä on onneksi Suomessa sananvapaus. Mutta siitä on vapaus kaukana, kun tätä oikeutta aletaan käyttää väärin. Joko ymmärtämättä sanojen voimaa tai tahallisesta niillä lyöden. Kyse ei nimittäin ole enää sananvapauden käyttämisestä, jos lausumilla - tässä tapauksessa somepostauksilla - vahingoitetaan esimerkiksi toisten ihmisten yksityisyyttä tai kunniaa.

Jos jollakulla on vielä se naiivi ajatus, että suljettu Facebook-ryhmä on todella suljettu, niin nyt on aika herätä tähän päivään. Ei ole suljettua tai salaista Facebook-ryhmää. Et voi tietää ketä ryhmissä on jäseninä. Kuvakaappauksia on otettu ja otetaan jatkossakin, olivatpa ryhmän säännöt mitkä hyvänsä. Tämänkin ryhmän seuraajamäärä vastaa sitä, että kertoisit mielipiteesi stadionkeikalla. Ja tieto leviää. Kun lyöt itse sanoillasi toista ihmistä yhdessä ryhmässä, sinä voit olla kohteena seuraavassa. Ja silloin yksityisyytesi on kaikkien tarkasteltavana ja raadeltavana; henkilöllisyys, nimi, kuva, perhe, sukulaiset…kaikki. Joten aina tulisi miettiä, kestääkö itse sitä painetta, minkä on valmis lataamaan toisten ihmisten niskaan.

Jos jaat poikaystäväsi kuvan ja nimen kysellen yksityiskohtia hänen seksielämästään tai menneisyydestään, arvaa moniko mies haluaa tämän jälkeen seurustella jatkossa kanssasi. Taidat sen jälkeen olla merkitty nainen. Ja oma kuvasi voi löytyä sen jälkeen somesta samalla tavalla. Kun epäonnistuneen iskuyrityksen tehneen henkilön profiili ja nimet tulevat julkiseksi, ei kohdehenkilön tilannetta enää pelasta se, että tiliä epäiltäisiinkin feikiksi. Ja tiesitkö, että tiedot henkilöiden sairauksista ovat vahvasti yksityisyyden suojan piirissä. Ryhmässä etsitään myös kadoksissa olevia ihmisiä. Kannattaa muistaa se tosiasia, että jotkut ihmiset ovat joiltain ihmisiltä piilossa tarkoituksella. Jos heidät löydetään, turvallisuus voi olla uhattuna.

Julkisuuden henkilöllä on oltava hieman kovempi nahka kuin muilla ja todistetuista väärinkäytöksistä pitää pystyä ottamaan kritiikkiä vastaan tavallista enemmän. Mutta mikä on kritiikkiä ja arvostelua ja mikä puolestaan enemmän kuin nöyryytys, julkinen lynkkaus. Oletko siis itse valmis ottamaan vastaan sen julkisuuden, mihin saatat joutua nimesi ja kuvasi kera, mikäli tapaus menee käräjille ja istut itse syytettyjen penkillä epäiltynä kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Sellaisen julkisuuden jälkeen ei välttämättä lopputuloksella ole väliä. Kuka on oikeassa ja kuka väärässä, se ei somemaailmassa tai mediassa paljoa paina.

Jos kirjoittelu menee nöyryytyksen puolelle, edessäsi on ihan aikuisten oikeasti rikosvastuu. Kun tarinointi menee tarpeeksi paksuksi ja Lapin lisääkin on siihen pantu mukaan, aletaan puhua rikoksen törkeämmästä tekomuodosta, joka tämän kokoisessa FB-ryhmässä näin laajalla yleisöllä tarkoittaisi mm. törkeää kunnianloukkausta. Rangaistusmaksimi kaksi vuotta vankeutta.

Et ole tyttöjen saunaillassa. Sinulla on vastuu postauksistasi tässäkin ryhmässä. Yli 50 000 ihmistä on valtava yleisö ja sanojesi seuraukset voivat olla hallitsemattomia ja kohtalokkaitakin. Sekä sinulle, että henkilölle, josta kirjoitat.

nettipoliisipartio Kelloniemi, Nikula ja Grönfors"

(kuva: AOP)

Lue myös: Tomi Metsäketo pyytää nyt anteeksi: "Olen ollut monille ihmisille öykkärimäinen"

Lue myös: Nyt se on varmaa: Tomi Metsäketo ulos tv-ohjelmasta!

Kilpailut

Uusimmat