Kuva: Senja Rapila

Suomalaistoimittaja sai karmivan viestin kesken kuvausmatkan - mukana tappouhkaus

23.11.2017 18:15 - Katariina Auvinen

Say What -dokumenttisarjaa tähdittävä Aino Huilaja kertoo pelottavimmasta kokemuksestaan sarjan tiimoilta.

Say What -televisiosarjaa tähdittävä Aino Huilaja on matkustanut tänä vuonna niin sodan eturintamaan kuin Grönlanninkin autioille alueille. Dokumenttisarjan tarkoituksena on nostaa esille ilmiöitä, jotka välttämättä ennakkoluulojen osalta eivät pääse niin herkästi esille. 

(kuva: Venetsia)

Huilaja on toiminut Ukrainassa kirjeenvaihtajana, jonka kautta hän on seurannut sotaa aivan lähituntumalta. Hän halusi palata dokumenttiprojektin tiimoilta Ukrainan sodan eturintamalle kertomaan ihmisten tarinoita. Siellä hän myös kohtasi pelottavimman tilanteensa parin päivän alueella oleskelun jälkeen. 

- Olimme itse asiassa huoltoasemalla syömässä pitsaa ja matkalla jo Kiovan yöjunaan, kun sain nettiyhteyden puhelimeeni. Olin innoissani, että pääsen katsomaan kaikki eläinvideot läpi, Huilaja nauraa Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa. 

Valitettavasti hymy hyytyi todella äkkiä huoltoasemalla, kun Huilaja näki Twitterinsä yksityiseen postilaatikkoonsa tulleet kaksi viestiä. 

- Se oli outoa. Yleensä Twitterissä en saa edes mitään yksityisviestejä. Avasin kuitenkin postilaatikon, ja siellä oli viesti kollegaltani sekä eräältä Moskovan kirjeenvaihtajalta. Kummassakin viestissä oli sama linkki uutiseen. Minulta myös tiedusteltiin, onko kaikki hyvin. 

Huilaja avasi linkin, joka johti Venäjän puolustusministeriön alaiselle sivustolle ja jo tehtyyn uutisjuttuun. Jutun sanoma oli selkäpiitä kylmäävä. Ukrainassa ei ollut samaan aikaan muita suomalaisia kuvausryhmiä kuin Huilajan ryhmä. 

-  Uutinen meni oikeastaan niin, että Ukrainan armeija valmistautuu veriseen provokaatioon suomalaista kuvausryhmää kohtaan. Meidät uhattiin vähintäänkin haavoittaa tai tappaa. Sen lisäksi tämän iskun sattuessa, paikalla tulisi olemaan ukrainalainen toimittaja, joka taltioisi kaikki tapahtumat. Tästä kaikesta tultaisiin uutisen mukaan syyttämään Venäjän tukemia separatistitaistelijoita, Huilaja kertoo. 

(kuva: Venetsia)

Vaikka uutinen oli mitä ilmeisimmin venäjän propagandaa, se sai koko kuvausryhmän varpailleen. Kukaan ei ollut viestittänyt sosiaaliseen mediaan tietoja kuvausryhmästä tai heidän liikkeistään, mutta Huilaja arveli tiedon vuotaneen yhden kuvan kautta, johon hänet oli tägätty Ukrainan armeijan lehdistökeskuksessa. 

- Täytyy sanoa, että vaikka olimme turvallisesti matkalla yöjunaan, en kyllä nukkunut kovinkaan montaa silmäystä. Jokaisesta rapsahduksesta heräsin, Huilaja muistaa. 

Huilaja pääsi kuitenkin turvallisesti kotimaahan.

Say What -sarjan Ukrainan jakso nähdään tänään 23.11 klo 21.00 MTV3:lla.

Lue myös: Ukrainan euroviisuehdokas valittiin - kappaleessa kovaa kritiikkiä Venäjälle

Kilpailut

Uusimmat