Kuva: Valmistaja

Klassikkokarkki Omar sai aikoinaan nimen kymmenessä minuutissa: "Jumalauta nyt on kiire!"

01.09.2018 12:15 - Rea Tallgren

Omar, Marianne ja Pantteri. Kaikkien karkkien kuoseista on vastannut 88-vuotias lappeenrantalainen graafikko Aimo Vuorinen. Mies myös keksi Omarin nimen kymmenessä minuutissa kun käsky kävi.

Omar-karkki lienee tuttu jokaiselle suomalaiselle. Omar-karkki luotiin Lappeenrannassa makeiskeittiössä. Sen jälkeen Chymos-makeisyrityksen pakkaussuunnittelija Aimo Vuorinen sai komennuksen myyntipäällikkö Jorma Oksaselta keksiä uudelle karkille sekä houkuttelevan nimen että kääreenkin. Käskyt tuli melkoisen vauhdikkaasti:

- "Ja jumalauta nyt on kiire! Tunti aikaa!" Vuorinen kertoo Oksasen sanoneen.

- Olin tottunut vauhdikkaaseen menoon, joten tartuin kynään ja aloin suunnitella, Vuorinen muistelee Fazerin sivuilla.

Kiireelle oli syy; kilpailijan vastaava karkki, josta oli tullut liian suosittu. 

Vuorinen turvautui listaan, jollaisia yrityksillä oli paljon 1950-luvulla. Fazerin sivuilla kerrotaan, että 1950-luvulla yritykset rekisteröivät valtavia määriä tuotenimiä, vaikka sen nimisiä tuotteita ei olisikaan ollut olemassa. Vuorinen päätti, että nimen olisi oltava lyhyt, ja hänen silmiinsä sattui nimi Omar. Vuorinen päätti alkaa luonnostella käärettä sen pohjalta. "Ja muistuttihan karamellin kermainen rakenne hieman Lähi-idän herkkua halvaa", Fazerin sivuilla kerrotaan. 

- Tähän minulle meni aikaa kymmenen minuuttia. Jälkeenpäin ajatellen Omar ei ollut mitenkään erityisen sopiva nimi, mutta ei siinä ollut mitään vikaakaan, Vuorinen kertoo Fazerin kotisivuilla. 

Vuorinen ei suunnitellut ainoastaan Omarin käärettä. 88-vuotias graafikko työskenteli Chymoksen Lappeenrannan juoma- ja makeistehtaan pakkaussuunnittelijana peräti 42 vuotta, kirjoittaa Fazer. Vuorinen on luonut myös Mariannen ja Pantterin kääreet ja pakkaukset.

Pantteri esiteltiin karkinhimoisille ensimmäiseksi vuonna 1961. Ensimmäinen tuote oli Pantteri-pastilli tulitikkuaskimaisessa rasiassa punaisin tunnuksin. Monille tuttuun keltamustaan asuun Pantteri puettiin 70-luvulla. Pantteri-makeispussi sen sijaan luotiin 1982.

Marianne-karkki puolestaan on saanut alkunsa jo 1949. 

Lähde: Fazer

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat