Kuva: AOP

Aku Hirviniemen mustavalkokuva tulkittiin pilkaksi murhattuja naisia kohtaan - mistä on kyse?

29.07.2020 12:15 - Roy Kokkonen

Instagramissa on viime päivinä jaettu mustavalkokuvia aihetunnisteella #challengeaccepted. Haasteella on monelle tuntematon, synkkä tausta. Kun Aku Hirviniemi julkaisi kuvan Marja Tyrnistä, tulkittiin se pilkaksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan.

Lukuisat naiset ympäri maailmaa - mukaan lukien suomalaiset julkisuuden henkilöt - ovat osallistuneet haasteeseen, jossa julkaistaan mustavalkokuva itsestään. Kuvissa on käytetty tunnisteita kuten #womensupportingwomen ja #challengeaccepted, ilman muita selityksiä. Tunnisteilla on julkaistu yhteensä yli 12 miljoonaa julkaisua Instagramissa.

Monet lähtivät mukaan haasteeseen puhtaasti kannustaakseen muita naisia. Myöhemmin muun muassa The New York Times toi esille, että haasteella on synkempi tausta. 

Lehden mukaan haaste on peräisin Turkista, jossa perheväkivalta ja naisten murhat ovat lisääntyneet merkittävästi. Kerrotaan, että haaste on saanut alkunsa siitä, että turkkilaisissa tiedotusvälineissä nähdään päivittäin mustavalkokuvia kuolleiden naisten muistoksi. 

Turkissa on järjestetty laajoja mielenosoituksia hallintoa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, kun ex-poikaystävä murhasi 27-vuotiaan Pınar Gültekinin, kertoo The Guardian. Turkki harkitsee eroamista kotiväkivaltaa torjuvasta Istanbulin sopimuksista.

Muun muassa toimittaja Maria Veitola kiinnitti asiaan huomiota, ja päivitti julkaisemansa mustavalkokuvan saatetekstiä.

View this post on Instagram

HUOM & EDIT Otin tällä kuvalla osaa somessa kiertävään haasteeseen, jossa kehoitettiin postaamaan mustavalkoinen kuva itsestä ja jakamaan haastetta eteenpäin inspiroiville naisille. Nyt tiedän, että alkuperäinen haaste on paljon enemmän. Tämä on hyvä esimerkki rikkinäinen puhelin-ilmiöstä. Tai siis rikkinäinen some! Kuvahaaste on lähtöisin Turkista, jossa kuolee vuosittain valtava määrä naisia lähisuhdeväkivallan uhreina. (Yli 400 naista vuonna 2019) Nuoren opiskelijan, Pinar Gültekinin exä murhasi Pinarin taannoin raa’asti. Uhrista julkaistiin mustavalkoinen kuva mediassa. Haasteen alkuperäinen tarkoitus on postata kuva itsestä ja tehdä näkyväksi se, että sukupuolittuneen lähisuhdeväkivallan uhriksi voi päätyä kuka vain nainen Turkissa, ja miksei myös kuka vain meistä Suomessa. Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Oma koti turvattomin paikka. Ja kaikki joita hävettää, ettette tienneet haasteen alkuperää, ei hätää. Ei kaikkea voi tietää. Minäkään en tiennyt. Mutta nyt tiedän. Koko ajan opitaan! Kiitos korjauksesta ja lisäinfoista @cha.la.yan —- Jätän alkuperäisen kuvatekstin tähän alle, niin näette miten viesti voi somessa muuttua. Eikä ole huono viesti tämäkään, naisten keskinäisellä solidaarisuudella ja tuella on väliä! —- Oon vähän huono lähtemään mukaan somehaasteisiin ja kiertokirjeisiin, mutta tästä viimeisimmästä on tosi vaikea kieltäytyä. Sillä aina kun naiset nostavat toisiaan -vaikka sitten somehaasteen merkeissä-, olen intopiukeana mukana! Kiitos siis @jaana.helena @lindabergroth @joannalaajisto @helibangbang ja @k_lamberg , että nimesitte ja haastoitte minut mukaan. Myös te inspiroitte minua, jokainen omalla tavallanne. Ootte kaikki upeita, omaehtoisia ja sisukkaita muijia, joilla on vahva visio ja hyvä sydän. Maailma on parempi ja kauniimpi paikka teidän ansiostanne. —- Kuvassa olen 4-vuotias. Tykkään tunnustella hiekkaa käsissäni ja valuttaa sitä silmieni edessä. Oon sama tyyppi edelleen: parasta on tutkia ja ihmetellä maailmaa. #womenempoweringwomen #challengeaccepted #blackandwhitechallenge #pinargultekin

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuva sketsihahmosta tulkittiin pilkaksi

Sen enempää ajattelematta haasteeseen lähti mukaan myös Aku Hirviniemi

Hän julkaisi kuvan Putous-ohjelmassa tunnetuksi tulleesta sketsihahmostaan, Marja Tyrnistä. Kuvatekstiin hän kirjoitti tyylitellen "Challenge äccepted". Hirviniemen ajatuksen oli vitsailla mustavalkokuvista, mutta monet hänen seuraajansa tulkitsivat kuvan alkuperäistä aatetta pilkkaavana.

"Haasteessahan on kyse naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Aihe on todella vakava ja koskettaa monia naisia ja perheitä, joten tällaisen jutun heittäminen vitsiksi on vähintäänkin mautonta", eräs seuraaja kommentoi.

"Et taida tietää ”haasteen” taustoja. Siihen peilaten todella mauton", toinen toteaa.

Myöhemmin Hirviniemi muokkasi kuvatekstiä ja kertoi, että tarkoituksena ei ollut loukata. 

"LATER EDIT: Feedini vain täyttyi mustavalkoselfieistä ja tämä oli huumorivastaus siihen. Tarkoitus ei ollut loukata ketään", hän kirjoittaa.

Hirviniemi mukaan hän ei tiennyt haasteen taustasta, sillä hänen näkemissään muissa kuvissa ei ollut viittauksia siihen.

"Huomasin, että kenenkään päivityksessä, joka oli postannut oman kuvansa, ei ollut viittausta haasteen tärkeään taustaan. Minulle asian tausta selvisi vasta oman kuvani kommenttikentässä", hän kertoo.

Lopuksi hän huomauttaa, että kohun kautta asia saa ansaitsemaansa näkyvyyttä.

"Hyvä, jos tärkeän asian saa tämän kautta näkyväksi!"

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Maria Veitola jakoi abivuoden koulukuvansa - kertoo, miksi ylioppilaslakki herättää kipeät muistot

Lue myös: Aku Hirviniemi ja Sonja Kailassaari esittelivät erikoisen jumppaliikkeen - fanit innostuivat

Lue myös: Aku Hirviniemen hulvaton hiustenleikkaus naurattaa somessa: "Ei kesällä mitään kuvauksia, ellei..."

Lähteet: The New York Times, The Guardian

Uusimmat